Haverkoekjes met noten en fruit

Dag lieve lezers, genieten jullie ook zo van het weekend? Ik zeker. Ondanks dat het bloggen eigenlijk een soort 24/7 job is, dus ook in het weekend, vind ik het fijn om op zaterdag en zondag het iets rustiger aan te doen. In de keuken te duiken om wat lekkere recepten uit te testen en wat extraatjes te maken voor in de loop van de week. Bij het maken van deze haverkoekjes met noten en rozijnen wist ik gelijk dat het een recept zou worden die ik vaker ga maken. Het is een van de vele recepten die ik uit het kookboek Licht! van Hugh Fearnley Whittingstall heb getest. Je weet wel, de schrijver van het andere toffe kookboek Veg! De volledige review van licht! vind je ook op mijn blog.

Deze haverkoekjes met noten en fruit zijn super simpel om te maken en onwijs lekker. Perfect voor een boost aan nieuwe energie met een (of twee) van deze koekjes. Qua textuur zijn ze perfect; aan de ene kant krokant, maar toch taai en fudge-achtig van binnen. Yumm! Daarbij zijn de koekjes best vullend, dus het is niet zo dat je ze gelijk alle 12 opeet.. Dat lukte mij in ieder geval niet, maar wie weet. 😉

Mocht je niet alle ingrediënten in huis hebben, dan kun je deze makkelijk inwisselen voor iets anders. In het originele recept staat pindakaas, maar deze koekjes lijken mij ook heerlijk met amandelboter of een andere notenspread. Zelf zou ik iets minder honing toevoegen, want ik vond ze vrij zoet, vooral met de rozijnen erbij. Dit laatste kun je natuurlijk vervangen door andere soorten gedroogd fruit; net wat jij het lekkerste vindt. Het staat niet in het recept, maar hoe lekker zou het zijn wanneer je wat chocolate chips zou toevoegen? Binnen 20 minuten ruikt je huis heerlijk en heb je zo op de zondag middag een fijne hoeveelheid redelijk gezonde haverkoekjes voor de eerste dagen van de nieuwe week.. Geen verkeerd begin toch?

Nodig voor 12 koekjes:
Bereidingstijd: 20 minuten
200 gram pindakaas zonder stukjes
75 gram honing
1 groot ei
1/4 tl natriumbicarbonaat
75 gram rozijnen
50 gram havervlokken

Verwarm de oven voor op 170 graden en haal alvast een bakplaat uit de oven. Bekleed deze met bakpapier.

Doe de pindakaas in een mengkom. Voeg de honing toe, roer deze erdoor, doe het ei erbij en kop dat er goed door. Klop het natriumbicarbonaat erdoor, en vervolgens ook de rozijnen en havervlokken. Je hebt als het goed is een stijf deeg gekregen met klontjes erin.

Schep een volle dessertlepel van het deeg op de beklede bakplaat. Als je wilt, kun je er met licht in olie gedoopte vingers grove rondjes van maken. Laat wat ruimte tussen de koeken, want ze lopen iets uit in de oven.

Bak voor 10 minuten in de oven, laat ze daarna voor 5 min op de warme bakplaat afkoelen en verplaats ze vervolgens voorzichtig naar een rooster om verder af te koelen. Bewaar voor 2-3 dagen in een afgesloten bakje.

5 reacties

  1. Inderdaad heerlijk om op zondag wat verantwoorde snacks te maken voor de komende week.
    Deze ga ik vanavond of morgen maken! Thanks voor het recept!!

    Liefs Carolien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *