Voor vandaag een erg betaalbare maaltijd, namelijk: een hartige taart! Het stond eigenlijk voor gisteren op de planning, maar dat ging niet door. Ik maak vandaag een hartige taart met pompoen en prei.. De pompoen in kwestie, zat mij vanuit de keuken al enkele dagen aan te staren. Normaal gesproken maak ik er deze heerlijke risotto of pompoensoep mee, maar ik vond het tijd voor iets anders. Ik kreeg immers veel reacties binnen, met toffe suggesties en ideeën! Ontzettend leuk is dat!
Een hartige taart dus. Ik ben persoonlijk geen fan van diepvries bladerdeeg, ook al komt het uit de biologische winkel. Ik maak liever mijn eigen deeg voor een quiche of hartige taart. De smaak is een stuk beter en je kunt er extra smaak aan toevoegen doormiddel van kruiden en specerijen. Voeg bijvoorbeeld 75 gram geraspte parmezaanse kaas aan het deeg, dat is zo lekker, of vervang je bloem door speltmeel/volkorenmeel voor een gezondere touch. Ook leuk: voeg 1-2 eetlepels gedroogde kruiden (zoals oregano, salie, tijm of rozemarijn) aan je deeg voor een extra smaak. Ik vind bijvoorbeeld een preitaart met tijmdeeg heerlijk.
Uiteindelijk hoef je, bij het maken van je eigen taart deeg, alleen deze verhouding te onthouden: 120-60-1! Erg simpel en daarnaast begrotingstechnisch ook erg verantwoord.
Nodig voor 1 quiche/hartige taart met Ø 23 cm:
120 gram bloem
60 gram boter
1 ei
snuf zeezout
Meng het bloem, een snuf zout en het boter in een grote kom, of gebruik een foodprocessor (en dus de pulseer knop) en maak er een kruimelig deeg van, door het tussen je vingers te wrijven. Voeg vervolgens het ei erbij en kneed/pulseer tot een samenhangend deeg.
Beboter een quichevorm (doorsnede 22-24 cm). Rol het deeg uit tot het in de quichevorm past (ongeveer 30 cm doorsnede) en leg het deeg in de vorm. Druk voorzichtig het deeg in en tegen de zijkant. Haal het overige deeg van de vorm af door met een deegroller erover heen te gaan. Zet in de koelkast voor ongeveer 20 minuten.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een vel bakpapier/aluminiumfolie over het deeg, druk het dicht tegen de taartvorm aan en strooi daarin je blindbak vulling (dus gedroogde linzen of bonen, of eventueel speciale keramische balletjes). Let op dat je blindbak vulling niet in aanraking komt met het deeg. Bak voor ongeveer 10-15 minuten. Haal uit de oven, haal alle vulling en het bakpapier/aluminiumfolie eruit en bak voor 5 minuten of tot het lichtbruin wordt aan de zijkant. Vul vervolgens met je gekozen vulling en ga verder met het bakken van je zelf gemaakte hartige taart!
Hoi Ianna, kort vraagje: zou je voor het deeg ook kokosolie ipv boter kunnen gebruiken?
Alvast dank voor je reactie!
Gr Merel
Je kunt het zeker een keer kunnen proberen! Op zich zou het moeten werken, al zou ik de kokosolie wel smelten ipv “koud” gebruiken. Je krijgt overigens wel een heel ander deegsoort, maar het kan best lekker zijn. Geef je me een seintje als het resultaat (foto?) er is. Ik ben heel benieuwd!
Hoi, ik heb geen blindbak vulling in huis, nog nooit van gehoord ook eigenlijk :-), wat kan ik nu gebruiken?
Hi Marielle,
blindbakvulling zorgt ervoor dat je deeg mooi bakt. Zonder zou het deeg gaan rijzen en kan je vulling er niet meer in. Je kunt van alles gebruiken: droge linzen, bonen, rijst etc. Zorg wel voor een bakpapiertje tussen je deeg en het blindbakvulling, anders gaat het in je deeg zitten. Na het bakken in de oven kun je de blindbakvulling niet meer gebruiken om te eten. Ik heb altijd een potje linzen die ik gebruik met bakken, die kun je dus vele malen gebruiken voor je deeg. Succes!
Hoi Ianna,
Super recept! Deze ga ik zeker een keer uitproberen! Heb je ook een basisrecept voor de vulling? Ik vind het inschatten van de verhoudingen ei en room e.d. altijd wat lastig! Je wilt natuurlijk geen zompige hartige taart serveren 😉
Hoi Ianna, ik heb gister je recept gebruikt om hartige taart deeg te maken. Ik gebruikte volkoren speltmeel en kokosolie. Het deeg was alleen best lastig uit te rollen en brokkelde helemaal. Het bleef ook een beetje nattig. Uiteindelijk maar gewoon de quiche vorm met kleine stukjes belegd en dat ging prima :), smaak was ook goed. Ik vroeg me af of jij enig idee hebt waardoor het deeg zo brokkelde? Bedankt vast!