Harissa

Ik doe deze maand mee met de foodblogswap. Wat is dat? Ik vind het lastig om uit te leggen. Eigenlijk is het een soort virtule blogswap. (No worries, ik ben het nog steeds. Ik heb mijn blog niet voor een dag uitgeleend aan iemand anders.) Elke foodblogger die meedoet krijgt eigenlijk een andere blog aangewezen en maakt een recept van dat blog. Vandaag maak ik iets van het blog I am Cooking with Love.. Daar mocht ik iets leuks uitkiezen om met jullie te delen. Nu moet ik je gelijk zeggen: ik ben niet goed in keuzes maken.. Tessa (de eigenaresse) heeft de afgelopen dagen waarschijnlijk een onwijze piek gezien in haar bezoekersaantallen.. Helaas, dat was ik; ik kon niet kiezen.. Want ga ik nu voor de eclairs met dulce de leche, frisse citroenkoekjes of  pindasoep? Of toch het knoflookbrood, de mueslirepen of het rabarberijs? Lastig.

Uiteindelijk besloot ik iets totaal anders te doen: Ik ging harissa maken! Waarom? Ik wilde het altijd een keer zelf maken, maar heb dat dus nog nooit gedaan. Ik hou van spicy eten. Je kunt het overal voor gebruiken (denk aan soepen, saus, bij vlees, vis, (op) brood en ga zo nog maar even door!). Het is misschien wat simpel, maar de smaak zal je omver blazen. Daar gaan we..

Nodig voor ongeveer 150 ml harissa:
1 tl karwijzaad
1 tl komijnzaad
1 tl korianderzaad
½ tl grof zeezout
6 rode pepers
2  grote tenen knoflook
4 eetl olijfolie
1 tl witte wijn azijn
1 tl limoensap
¼ tl gemalen piment
mespunt suiker (ik heb deze eruit gelaten)
2 tl tomatenpuree

Karwijzaad Korianderzaad Vijzel met kruiden

Gebruik een vijzel om de karwijzaad, korianderzaad, komijnzaad en zeezout fijn te malen. Hak de rode peper in stukken en doe deze samen met de knoflook, olijfolie en witte wijnazijn in een keukenmachine. Maal deze fijn. Ik heb de zaadjes van de rode peper erin gelaten, maar deze kun je er natuurlijk uit laten, mocht je het te heet vinden.

Voeg vervolgens de limoensap toe samen met de piment, de suiker, de gemalen specerijen uit de vijzel en de tomatenpuree toe. Laat de machine draaien tot je een mooie rode pasta hebt.

Harissa

Vul een potje met de zelf gemaakte harissa. Giet er een laagje olijfolie overheen; op deze manier kun je de harissa voor een lange tijd in de koelkast bewaren.

Ps. het recept is officieel van Kayotic Kitchen; waardoor je het bijna een dubbele blogswap kunt noemen 😉

6 reacties

  1. Leuk!! Is lekker hè, die Harrisa. Ik had het ook nog nooit op laat staan gemaakt. Heb de dagen, nou weken eigenlijk, erna er vaak van gesmuld. Lekker op een broodje kaas ofzo. Of gemengd met wat mayonaise bij een stukje vlees. Heerlijk allemaal!

    Groetjes, Tessa

    1. Je kunt je aanmelden via facebook (het is een besloten foodbloggers groep) of anders even via @FoodBlogSwap vragen of je uitgenodigd kunt worden. Succes! Groetjes, Ianna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *