Groenten-bulgur-burgers

Groenteburgers, I love them! Ik heb zelfs periodes dat ik ze het allerliefste elke dag zou eten. Hoe dan ook, de meeste burgers zitten vol e-nummers en de e-nummer-loze van de bio winkel vind ik niet altijd even lekker. De Vega slager heeft, naar mijn weten, nog geen groenteburger gecreëerd dus ik ging zelf aan de slag…

Tja, en dan blijkt dit is zo´n receptje te zijn die je niet “even gauw” in elkaar flanst. Maar een projectje waar je even op zit te broeden en op een of andere manier lukt het maar niet. Ze vielen uit elkaar, waren te flauw of soms iets te overheersend als ik was uitgeschoten met de korianderzaad.  Afijn, na een aantal weken durfde ik het eigenlijk weer eens aan om nog een poging te wagen. Ik veranderde het recept, alweer,  en voegde er  uiteindelijk maar kikkererwtenmeel aan toe in plaats van de “verse” broodkruimels die ik met mijn keukenmachine maakte!

Aangezien ik even rustig aan doe met de gluten, gebruik ik quinoa in plaats van bulgur. Maar voor vriendje maakte ik ze gewoon lekker glutenvol en dus met bulgur. Beiden (als ik vriendje mag geloven) waren eindelijk een succes, post-waardig en dus deel ik het graag met jullie! Er komt nog wel een nieuwe foto, het was al donker en dat werkt niet..

Wat heb je nodig voor 4 burgers:
70 gram bulgur
170 gram wortel, stuk of 3, geschild en geraspt
70 gram doperwten
2 kleine rode uien, fijn gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
een klein handje met blaadjes munt, fijn gesneden
paar takjes peterselie, alleen de blaadjes, fijngesneden.
1 eetlepel korianderzaad, geroosterd en dan gevijzeld.
3-4 eetlepels kikkererwtenmeel, mag ook bloem of spelt zijn
1 ei
olijfolie
zout/peper

Doe de bulgur in een kom, breng om smaak met wat zout en schenk hier kokend water over tot het net onder staat. Dek af met keukenfolie en laat 5 minuten staan. Doe hetzelfde met de doperwten, in een bakje water met een scheut kokend water erover.

Snij ondertussen de rode ui fijn en bak met wat olijfolie in een koekenpan, bestrooi met een beetje zout en bak voor 5-7 minuten. Giet de doperwtjes af en wanneer de uien gefruit zijn doe je deze bij de doperwtjes in het vergiet om eventueel het vocht eruit te laten lekken.

Snij/rasp de wortels in dunne reepjes. Bak de korianderzaadjes in een droge warme pan tot ze beginnen te  geuren en vijzel ze vervolgens tot poeder. Doe dit alles in een grote kom samen met de fijngesneden verse kruiden, bulgur en geperste knoflook. Voeg de doperwtjes en rode ui toe en breng alles op smaak met zout en peper. Om het te binden, voeg 1 ei en ongeveer 3-4 eetlepels kikkererwtenmeel erbij. Kijk eerst hoe ver je komt met 3 eetlepels, de hoeveelheid hangt af van de vochtigheid van het mengsel.  Meng alles goed. Vorm er vervolgens burgers van. Zet het daarna voor minimaal 1 uur in de koelkast.

Giet wat olijfolie in een pan en bak de burgers voor  op een rustig vuur.  Bak voor ongeveer 10 min, tot  ze aan beiden kanten bruin gebakken zijn.

Serveer met een frisse salade en een lekkere yoghurtsaus of zelfgemaakte ketchup.

Heb je burgers over? Je kunt ze prima invriezen! Altijd handig voor later.
Restjes groenten over? Kan er allemaal in! Snij ze fijn en let op eventuele baktijd. Daarnaast: groenten die vocht verliezen tijdens het bakken (courgette, paprika) kun je het beste even laten uitlekken.

9 reacties

  1. Ik vries ze meestal in wanneer ze nog “rauw” zijn. Werkt prima! Je moet ze wel ontdooien wanneer je ze gaat gebruiken, maar dat schrijf ik nog even bij het recept. Is misschien niet helemaal duidelijk! 🙂 Als je ze een keer gaat maken, laat het me weten, ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

 1. Hoi ik wil deze burgers gaan maken, ik vroeg me alleen af of je met 70 gr bulgur gekookte of ongekookte bulgur bedoelt, dat maakt nogal een verschil namelijk qua hoeveelheid;-]

  1. In de ingrediënten lijst heb ik gekozen voor ongekookte bulgur, die stoom ik meestal gaar (net als couscous) en gebruik het vervolgens in de vegaburgers. Succes! Ik ben benieuwd naar je resultaat!

 2. Hoi Ianna heb ze gemaakt en had ze even in de diepvries gelegd omdat ze nogal slapjes leken maar bakken ging redelijk. Quinoa erdoor heen was lekker omdat dat knapperig werd door het bakken en ze waren weer lekker. Hier een link naar courgetteburgers uit de oven. Op facebook krijg ik altijd updates van Kris Carr, die ook een heel leuk en kritisch boek geschreven heeft over voeding en met raw food bezig is. Ze heeft een zeldzaam soort kanker en heeft daarna haar leven helemaal omgegooid qua voeding en vooral geestelijk. Crazy sexy cancer is een goede documentaire, een aanrader. Hier het recept, ben benieuwd of het je bevalt als je het probeert, je hoeft in ieder geval het wiel niet opnieuw uit te vinden dit keer 😉 http://www.takepart.com/photos/meatless-mondays?cmpid=tp-ptnr-kriscarr

  1. Leuk om te horen dat je ze gemaakt hebt en dat ze goed smaakte!
   De vegaburgers van Kris Carr zien er heelijk uit! Ga de docu ook eens opzoeken voor op een regenachtige dag. Dank voor de tips! Altijd leuk om nieuwe receptjes uit te proberen 🙂

 3. Ik bedoel aubergineburgers ipv courgetteburgers haal die twee altijd door elkaar heen 😉 Zou jij het recept van die pompoen-roquefortburgers willen plaatsen als je een keer tijd hebt of ze weer eens gaat maken? Thanks

  1. Het is nu niet echt pompoen-tijd, dus ik wacht daarmee tot ze weer volop in de winkels liggen! Nu eerst genieten van de zomer 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *