Groentedumplings

groente dumplings gwyneth paltrow kookboekDankzij het recept van Gwyneth Paltrow en haar nieuwe kookboek maakte ik gisteren deze groentedumplings. Een leuk receptje, wat een stuk minder tijd (en moeite) kostte dan ik in eerste instantie verwachtte. Wat het vooral heel fijn maakt, is dat deze groentedumplings glutenvrij, lactosevrij en zelfs vegan zijn. Waardoor het geschikt is voor echt iedereen!

Let wel, ik maakte mijn eigen deegvelletjes van boekweitmeel en dat maakt ze gelijk een stuk zwaarder. Gelukkig kun je vaak bij een goede toko kant-en-klare (ja, echt) deegvelletjes vinden en die worden vaak gemaakt van bruine rijst meel (dus ook glutenvrij). Yay!

Mocht je geen zin hebben om de hele dumping te maken, dan kan ik de vulling ook aanraden. Stiekem vond ik die zo los ook heerlijk, en eigenlijk een perfecte easy salade omdat de basis bestaat uit quinoa en kool (gezond dus!). Tijd om aan de slag te gaan..

Nodig voor ± 30 stuks:
Uit (H)eerlijk – Gwyneth Paltrow
Bereidingstijd: ± 40 minuten.
1 sjalot of kleine rode ui, fijn gesneden
1 kleine teen knoflook, fijn gesneden
150 gram groene kool, fijn gesneden (eventueel mbv. keukenmachine)
120 gram stevige tofu, verkruimeld
75 gram doperwten (uit diepvries)
150 gram quinoa, gekookt
1 el sojasaus
1/2 tl geroosterde sesamolie
± 30 deegvelletjes

Dipsaus:
2 el sojasaus
1 el water
1 el limoensap (of citroensap)
1 tl geroosterde sesamolie

Roer de ingrediënten voor de dipsaus door elkaar en zet apart.

Snij de ui, knoflook en kool fijn. Gwyneth gebruikt de keukenmachine om er letterlijk een papje van te maken, maar ik vind een beetje textuur best prima en dus besluit ik alle fijn te snijden. Laat 2 eetlepels olie heet worden en bak de bovenstaande groenten voor 5-6 min in een ruime koekenpan. Breng op smaak met wat zout.  Als het iets bruin begint te worden en de kool wat is geslonken, verkruimel je de tofu erboven en voeg je de doperwten toe. Roer goed door en breng eventueel extra op smaak met zout en vers gemalen peper. Wanneer de groenten gaar zijn, roer je de quinoa erdoor om wat op te warmen. Zet het vuur uit en voeg de sojasaus en sesamolie toe. Gwyneth prakt het geheel hier nog met een aardappelstamper, maar ik behoud te textuur en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.

Vullen dumpling

Leg de deegvelletjes op een droog oppervlak, schep 1 el van de vulling op elk deegvelletje en bestrijk (met je vingers is het handigste) de randjes van het deeg met wat water. Breng de randen naar elkaar toe en druk goed aan.

Je kunt de dumplings op 2 manieren garen:

1) stoom ze in een bamboe stoommandje boven zacht kokend water voor ±4 minuten. OF:
2) verhit een beetje olie in een koekenpan, zet op hoog vuur en bak de dumplings voor 2 minuten aan elke kant. Voeg vervolgens een scheutje water in de pan (kijk uit, dit gaat spetteren!) en zet gelijk een deksel of stuk aluminiumfolie erop! Laat de deegvelletjes rustig voor 2 min stomen of tot ze helemaal zacht zijn geworden.

Serveer warm met de dipsaus!

8 reacties

  1. Die vulling ziet er inderdaad lekker genoeg uit om zo te eten! Ik heb het deeg nog nooit zelf gemaakt voor dumplings, vind die velletjes uit de toko wel heel handig maar nooit op gelet waar ze van gemaakt zijn… 🙂

  2. Hoe heb je het deeg gemaakt. We maakten deze middag een pizzadeeg van boekweitmeel en het was NIET voor herhaling vatbaar. Dus ik ben wel eens benieuwd naar jouw recept.

    1. Boekweit is inderdaad een lastig meel om pizza mee te bakken, aangezien het geen gluten bevat. Daardoor wordt het nooit ‘lekker elastisch’ wat het toch nodig heeft. Hoe dan ook, de dumplings heb ik een beetje op gevoel gemaakt, dus ik heb geen exact recept. Vandaar dat ik het ook niet online heb gezet! Het is ongeveer in de verhouding van 200 gram boekweit en ik denk 250 ml kokend water. Misschien iets meer/minder. Het deeg moet niet te plakkerig (dus nat) zijn want als je het uitrolt dan gaat het gauw stuk. Aan de andere kant ook niet te droog, anders vouwt het niet fijn. Het was een beetje uitproberen. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

  3. Waarom noem je dit ‘dumplings’ en niet ’turnovers’ of ‘hand pies’ b.v.?
    Omdat je ze stoomt, of, na ze eerst te bakken, toch nog even nastoomt om ze gaar te ‘koken’?

    1. In het originele recept werden ze dumplings genoemd, al gebruikte ze daar meer rijst/dumpling vellen ipv met boekweit. Hoe dan ook, op zich bereid je de ‘dumplings’ op dezelfde manier (door te stomen) als de reguliere variant. Vandaar dat ik de naam behouden heb! 😀

      1. Ik vind het maar lastig, al die verschillende termen. En er zijn echt geen goede Nederlandse woorden voor, he? ;(
        Maar ‘dumplings’ worden dus inderdaad gestoomd, zelfs als ze eerst gebakken worden. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *