Groene smoothie

groene smoothie

Is de winter al voorbij? Ik kan in ieder geval niet wachten tot de lente begint. Iedereen om mij heen is verkouden, heeft de griep of kwakkelt al een maand lang met griepverschijnselen. De bacillen vliegen mij om de oren en een ding weet ik zeker: die griep wil ik niet krijgen. Dus eet ik bergen aan groenten en fruit, drink ik een af en toe een extra groene smoothie en neem een beetje extra vitamine C in pilvorm. Alles om die griep maar buiten de deur te houden, en tot nu toe werkt het goed (even afkloppen!).

Om een gezonde smoothie te maken, blijft de vriezer voor mij handige vriend. Je kunt je natuurlijk vergrijpen aan Ben & Jerry’s (ook lekker), maar in de winter vind ik het handiger om mijn diepvries vol te stoppen met groenten en fruit. Van spinazie tot frambozen, maar ook ananas en tuinbonen. De verse versie is nu niet in het seizoen, dus die moeten vaak grotere afstanden afleggen, zijn langer onderweg en dus vaak niet meer zo vers als ze in het schap liggen.

Terwijl ik het vriesvak leeg koop, kom ik Sapp tegen (te koop bij Jumbo en de Kweker). Een tijdje geleden hadden ze mij al een pakketje met hun nieuwe sappen gestuurd. Het is sap in een pakje, om precies te zijn. En als je me een beetje kent, dan ben ik al gelijk een beetje sceptisch. Appel- en sinaasappelsap is vaak een concentraat, wordt gepasteuriseerd om het langer houdbaar te maken of onder hoge druk verpakt, waardoor het qua smaak en voedingswaarden niet wint van vers sap.

Sapp vond ik in het vriesvak in plaats van in het koelschap, en dat maakt het interessant. Ze vriezen hun appel- en sinaasappelsap namelijk gelijk in, en zo hoeven ze geen conserveermiddelen of andere gekke e-nummers toe te voegen om hun sap langer houdbaar te maken. Best logisch eigenlijk. Het invriezen doen ze natuurlijk niet met een huis, tuin en keuken vriezertje, maar met een hele goede die het sap in korte tijd helemaal bevriest. De meeste voedingsstoffen, vezels en vitaminen blijven zo in het sap zitten.

Ik voel de vraag al opkomen: en vers geperst sap dan? Ja, natuurlijk. Zeker doen. Zo vind ik appelsap in mijn groene smoothie heel lekker, maar ik merk dat ik nooit zo heel veel zin heb om mijn slowjuicer af te stoffen om enkel en alleen een glas appelsap te maken. Het gemak wint soms dus ook bij mij, vooral wanneer ik weinig tijd heb. Wanneer je appelsap al klaar hebt staan, is een smoothie maken een fluitje van een cent. Kijk maar naar onderstaand recept voor een groene smoothie. Ook lekker met wat extra ananas uit de vriezer, mocht je dat toevallig in huis hebben, en met een beetje geluk houd jij zo ook die vervelende griep buiten de deur.

Nodig voor 1 groene smoothie tegen de griep:
1 pakje Sapp appelsap (of ±200 ml zelf geperst appelsap)
10 cm komkommer, zonder schil
handje spinazie
handje boerenkool
¼ avocado
sap van ½ limoen
een paar ijsblokjes (optioneel)

Doe de appelsap samen met de komkommer, spinazie, boerenkool en de avocado in de blender. Snijd de limoen doormidden en pers het sap van een halve limoen in de blender. Pureer tot een gladde smoothie en drink gelijk.

Deze blogpost is gemaakt in samenwerking met Sapp Juices.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *