Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Simpele groene salade met asperges, avocado en halloumi

Het zijn gekke tijden. We kunnen er niet om heen. Mijn vriend en ik werken vanuit huis, en maken het zo leuk mogelijk voor onszelf. Ik heb een lijstje gemaakt met een paar dingen die ik graag wil doen of leren, en neem daar nu de tijd voor. Een nieuwe taal leren, een stapel boeken lezen en weer oefenen achter mijn piano. Verder staan we nog vaker in de keuken en maken we onze favoriete recepten. Spicy zoete aardappelfriet, de lekkerste groene curry (en zo makkelijk om te maken), volkoren pancakes met bosbessen en deze groene salade met groene asperges, avocado en halloumi. We eten het als lunch of als onderdeel van ons avondeten. En eerlijk, het allerliefste eet ik deze salade elke dag.

Asperges

Zoals jullie misschien weten, ben ik dol op asperges. De groene asperges grill ik graag, en eet ze met olijfolie en Parmezaanse kaas, of gewoon zo in een salade. Simpel, gezond en ontzettend lekker in zijn eenvoud. Straks is het weer het witte asperges seizoen – nu al zin in. Witte asperges maak ik graag op klassieke wijze met krieltjes en botersaus, en met het kookwater van de witte asperges maak ik bijvoorbeeld asperge soep of gebruik ik als basis voor deze schandalig lekkere risotto met paddenstoelen en amandel crunch (aanrader!).

Groene salade asperges recept

Variatie

Je kunt alle kanten op met deze salade. Kies voor verschillende soorten (zachte) kruiden zoals dille, peterselie, munt maar ook basilicum, koriander of bieslook. De halloumi kun je vervangen voor feta, een gepocheerd eitje of gezouten amandelen voor een veganistische variant. Soms doe ik een handje boerenkool of spinazie door de groene salade, of een paar eetlepels quinoa voor extra vulling en vezels. Ook groenten zoals doperwten, peultjes of tuinbonen passen goed. Een salade om eindeloos mee te variëren dus.

Nodig

Bereidingstijd: 15 minuten
Voor twee personen.

2 el azijn
4 el olijfolie
1 tl mosterd
1 sjalot, fijngesneden.
2 el verse kruiden (ik gebruik graag dille, peterselie, munt)
1 kropsla, gewassen
300 gr groene asperges
100 gram halloumi
1 avocado, in plakjes
Zout en peper

Zet een ruime koekenpan op het vuur zonder olie. Haal de houtige onderkanten van de asperges, schenk 1 tl olijfolie over de asperges en wrijf ze goed in. Doe de asperges in de warme pan met een snuf zout en peper en bak voor ongeveer 5 minuten tot ze gaar maar nog knapperig zijn.

Snijd de halloumi in plakken van een halve centimeter. Bak de kaas in de pan bij de asperges tot de halloumi aan beide kanten goudbruin is. Haal uit de pan en zet aan de kant.

Maak ondertussen de dressing in een ruime kom. Mix de azijn, een snuf zout, mosterd en fijngesneden sjalot. Roer de olijfolie door het azijnmengsel tot de dressing mooi samen komt.

Was de salade, schud het water eruit (eventueel met zo’n ouderwetse sla molen) en scheur in kleinere stukken. Doe de droge salade bij de dressing en roer door elkaar.

Snijd de avocado in plakjes. Haal de kruiden van de takjes, scheur of snijd in grove stukken.

Nu is het tijd om de borden op te maken: begin met de salade, en verdeel daarover de kruiden, asperges, halloumi en plakjes avocado. Eetsmakelijk.

 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo.›

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.