‘Griekse salade’ met gebakken feta

Ergens tussen de scones en ‘sunday roast’ bedacht ik mij dat ik nog een mooi receptje klaar had staan. Deze Griekse salade met gebakken feta had ik stiekem al uitgeschreven voordat ik richting Londen vertrok; ik wilde jullie in ieder geval met een lekker vegetarisch recept en een dosis nieuwe inspiratie achterlaten om de week goed te beginnen. Als ik mijn telefoon mag geloven, wordt het mooi weer de komende dagen en dan zijn dit soort recepten altijd goed om achter de hand te hebben.

Het is een simpel recept, maar daardoor misschien juist extra lekker. Ik eet het graag als een diner, met een extra groene salade erbij en een stuk goed brood. Om deze vervolgens in de dressing onderaan de schaal te dopen, of te beleggen met wat stukjes feta. De gebakken feta geeft een leuk effect, aangezien het bakken de smaak doet en textuur doet veranderen. Aangezien je deze salade binnen een handomdraai (10-15 minuten) op tafel zet, is het perfect voor op een nazomer avond; genietend van de zon na werk.

Nodig (2 personen):
Bereidingstijd: 10-15 minuten
2 tomaten
½ komkommer
½ groene paprika
1 kleine rode ui
3 el Kalamata (zwarte) olijven
2 plakken feta van elk ± 50 gram
1 tl gedroogde oregano
3 el olijfolie
1 ½  el rode wijnazijn
peper/zeezout

Verwarm de oven voor en zet deze op 200 graden, met in het midden alvast een bakplaat.

Snijd je tomaten, komkommer en rode ui in de gewenste grootte. Voeg deze in een ruime schaal, samen met de olijven, de olijfolie en rode wijnazijn. Schep door elkaar en breng op smaak met zout en peper.

Besprenkel de stukken feta met olijfolie en de oregano, smeer alle kanten goed in en leg deze in een kleine ovenschaal. Zet in de oven en bak tot de bovenkant mooi lichtbruin is geworden. Dit duurt gemiddeld 5-7 minuten. Al bakken verschillende ovens en soorten feta een stuk sneller en bij andere duurt het weer iets langer, dus houd het in de gaten.

Verdeel ondertussen de salade in twee diepe borden. Leg de warme feta boven op de Griekse salade op en serveer gelijk. Lekker met een goed stuk brood; om een stukje warme feta op te leggen en heerlijk in de dressing te dopen.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *