Glutenvrije chocolade-pepernoten

Terwijl de dagen doordeweeks voorbij vliegen, kan ik soms zo genieten van een dag niks doen in het weekend. Met niks doen bedoel ik overigens boeken verslinden, recepten uittesten in de keuken, niks moeten, maar alles kunnen doen. Net waar ik zelf zin in heb. Meestal zijn mijn weekenden al ver van te voren volgepland, dus kan ik er extra van genieten wanneer ik een dag met helemaal niks hoef. Zo las ik mijn boek van deze week uit: Wat slik je, en gaat over hoe de voedingsindustrie het eten veranderd. Super interssant om te lezen en ondanks dat je het stiekem wel weet, is het goed om met je neus op de feiten gedrukt te worden en na te denken over hoeveel troep ze soms in kant-en-klaar en zogeheten processed foods stoppen. Iek. Verder bladerde ik door het nieuwe kookboek Deliciously Ella (van de blog Naturally Ella) en het nieuwe All Day Breakfast kookboek (van de Nederlandse blog The Little Things).

Glutenvrije chocolade pepernotenDaarna spendeerde ik wat uurtjes in de keuken, want met al die nieuwe inspiratie wil de ik maar een ding: koken. Ik maakte een recept uit beide boeken: een knapperige granola en voor ’s avonds de chili met verschillende bonen. Yum. Verder maakte ik een gezonde en vullende salade met zwarte rijst en gekleurde wortels. Het recept verschijnt binnenkort op beginspiratin.nl. Om het helemaal af te maken bakte ik een portie pepernoten, met een dikke chocoladelaag eroomheen. De eerste portie van het jaar. Ja, het is misschien wat vroeg, maar ik kon het niet laten. Om het nog spannender te maken: ik besloot van het recept een filmpje te maken en die staat nu op YouTube. Ik ben onwijs benieuwd wat jullie ervan vinden. Deze chocolade pepernoten bakte ik met boekweitmeel, niet omdat ik glutenvrij eet, maar meer omdat ze daardoor net meer smaak hebben dan reguliere pepernoten. Meer bite. Net dat extraatje die ze nog lekkerder maakt.

De komende tijd ga ik vaker aan de slag met recepten speciaal voor Sinterklaas, dus mochten jullie suggesties hebben, of een recept hier terug willen zien, dan hoor ik het graag. En snoep ondertussen gerust van deze overheerlijke (al zeg ik het zelf) chocolade pepernoten.

[youtube=https://youtu.be/Dj5waR6F3SA&w=690&h=430]

Nodig voor een bakplaat vol:
120 gram boekweitmeel (of ander glutenvrij meel)
1 tl wijnsteen bakpoeder
2 tl speculaas- of koekkruiden
40 gram (kokosbloesem) suiker
40 gram kokosolie
2-3 el (plantaardige) melk
snuf zout

50 gram pure chocolade, het liefst met 70% cacao.

Verwarm de oven voor op 170 graden en zet een bakplaat klaar met daarop een stuk bakpapier.

Meng het meel, speculaaskruiden, suiker en snuf zout door elkaar. Doe hetzelfde met de gesmolten kokosolie en melk. Roer de vloeibare ingrediënten door de droge ingrediënten, het handigste is om dit met een lepel te doen tot je een samenhangend deeg hebt. Het deeg kan iets plakkerig aanvoelen, dit is prima.

Kneed het deeg goed door met je handen en maak er vervolgens kleine balletjes van. Kleinder dan de normale pepernoot, want ze groeien in de oven. Houd dus voldoende ruimte tussen de pepernoten. Druk de balletjes enigsinds plat en leg op de bakplaat. Bak de pepernoten voor ongeveer 20 minuten gaar en mooi bruin. Laat ze afkoelen, zodat ze mooi krokant worden.

Smelt nu au bain-marie de chocolade. Leg een pepernoot in de chocolade, draai ze met een vork erdoor en tik de rest van de chocolade eraf. Dit kun je het makkelijkste doen door de pepernoot op je vork te leggen en zachtjes met de vork tegen de rand van de kom te tikken. De overtollige chocolade druipt er nu makkelijk vanaf. Vervolg op deze wijze tot alle pepernoten op zijn. Leg op een stuk bakpapier tot de chocolade hard is geworden en je chocolade pepernoten zijn klaar. Bewaar op een luchtdichte plek.

4 reacties

  1. Kastanjemeel is ook heel geschikt voor speculaasproducten! ik gebruik het altijd in combinatie met een wat milder (glutenvrij) meel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *