Glutenvrije boekweit-chocoladekoeken

glutenvrije koekjes

Normaal gesproken ga ik veel liever aan de slag met hartige gerechten, maar de bakmodus staat duidelijk aan in huize Beginspiration! Afgelopen week maakte ik al deze heerlijke bananen cake met walnoten en chocolade. De pepernoten (of beter gezegd: kruitnoten) zijn binnen de kortste keren op, en dus sta ik binnen no-time weer in de keuken om een nieuwe portie te maken. Het is immers zo’n simpel recept! Ik kan niet anders zeggen: ik heb de smaak te pakken!

Vandaag deel ik met jullie het recept voor deze chocoladekoekjes met cranberry’s! Naast dat ze ontzettend lekker, zijn ze glutenvrij, lactosevrij en gemaakt zonder geraffineerde suikers. Een stuk gezonder dus dan een gemiddeld chocoladekoekje.. Ik heb flink gestoeid met het recept, maar uiteindelijk besloot ik het bij deze versie te laten. Het worden dunne, chewy koekjes, met hier en daar een goede grote brok chocolade. De chocolade is door de warmte van de oven gesmolten, heeft zich door het koekje verspreid en combineert heerlijk met de zure bite van de cranberry’s. Perfectie (al zeg ik het zelf)!

Nodig voor ±10-12 stuks:
150 gram boekweitmeel
½ tl bak soda
½ tl bakpoeder
Snuf zeezout
100 gram kokosolie
100 gram kokosbloesemsuiker
1 ei
1 eierdooier
1 tl vanilleextract
100 gram pure (min 72% cacao of rauwe) chocolade, fijn gesneden
80 gram gedroogde cranberry’s

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zeef de bloem, baksoda, bakpoeder in een kom, voeg een kleine snuf fijne zeezout erbij en zet aan de kant.

Mix met een handmixer de suiker met de gesmolten kokosolie  in een andere ruime kom. Voeg de vanille toe en de eieren (1 heel ei, 1 eidooier). Mix nogmaals, nu voor 2 min met de handmixer. Voeg de droge ingrediënten erbij en mix nogmaals tot het een homogeen mengsel is.

Snij ondertussen de chocolade fijn met een mes. Je kunt het zo fijn/grof laten als jij het wilt. Ik snij sommige stukken bijna tot een chocolade poeder, andere stukken blijven grof, zodat je echte “chunks” chocolade in de koekjes terug vindt. Voeg de chocolade en cranberry’s toe aan het koek mengsel, roer deze door met een lepel.

Schep een eetlepel van het beslag op een badplaats met bakpaper, met voldoende ruimte tussen de koeken. Het is een best “vloeibaar” deeg, waardoor het erg gaat uitlopen (en dus laat voldoende ruimte tussen de koeken). Bak vervolgens voor 10-12 min in de oven. Ze zijn gaar wanneer de zijkanten crisp zijn geworden en het koekje lich verkleurd. Bak eventueel de volgende batch. Laat ze in zijn geheel op de bakplaat afkoelen. Pas als ze echt goed koud zijn, kun je ze met een spatel van de bakplaat halen. En snacken maar!

9 reacties

  1. Ik vind jouw bakdrang niet erg hoor 😉 Dit klinkt ook weer echt heel lekker en nog gezond ook. Normaal voel ik me altijd een beetje schuldig als ik van die chocolate chip cookies eet, dus ik ga deze eens bakken!

  2. Ze zijn echt heel lekker van smaak!! Maar bij mij zijn ze niet echt ‘Chewy’ geworden, maar meer flufferig…heb je een idee wat ik zou kunnen doen om ze wat compacter te maken?

    1. Hi Marly, bedankt voor je berichtje. Oh, wat jammer. Misschien te lang in de oven, of op een te hoge stand? Al vind ik het erg lastig om je hierover tips te geven, zo op afstand is het altijd lastig om te weten waar het is mis gegaan. Hopelijk smaakten ze alsnog goed. 🙂 Fijne zondag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *