Op het moment ben ik fan van de gekke granen, al is deze niet eens heel gek, maar in de ‘nieuwerwetse’ keuken zie je gierst niet zo gauw op het menu staan. Na het recept met freekeh vorige week, besloot ik ook aan de slag te gaan met gierst. Het zakje lag al een tijdje in de voorraadkast, onaangebroken.. Ik wist eerlijk gezegd niet zo goed wat ik er ermee wilde maken, maar eigenlijk kun je het vergelijken met couscous, bulgur of zelfs rijst. Perfect voor in salades dus. De eerste hap warme gierst was niet gelijk een succes; maar na het afkoelen, met veel veggies erdoor en een lekkere dressing ben ik fan! Het is zeker een graan die vaker op het menu gaat staan, vooral omdat het goed houd in de koelkast kun je prima grotere porties maken, om de rest te bewaren als simpele (meeneem) lunch en/of easy diner de volgende dag. Deze vegetarische gierst salade kun je gemakkelijk aanvullen met een stukje gegrilde kip, gerookte vis of een simpel gebakken eitje. Op deze manier kun je er makkelijk 4 porties uithalen en is het geschikt als een super lekker diner gerecht.
Nodig (3-4 personen):
Bereidingstijd: 50 minuten, of 20 minuten wanneer je couscous gebruikt en de groenten kort blancheert..
100 gram gierst
1 kleine pompoen
1 kleine bloemkool
240 gram, 1 blikje of pot, kikkererwten
150 gram geitenkaas
handje bieslook (of platte peterselie)
2 el witte balsamico azijn
1 tl dijon mosterd
4 el olijfolie + extra voor de pompoen
zout/peper
Tip: Niet zoveel tijd? Of gewoon geen zin om lang te wachten? Vervang de gierst door couscous en blancheer de pompoen kort, om ze vervolgens mee te bakken met de bloemkool roosjes.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de pompoen en snijd in blokjes. Doe deze in een ovenschaal met een een scheutje olijfolie en snuf zout, schep even om en bak voor ongeveer 40 minuten of tot de blokjes pompoen goed zacht zijn geworden. Hoe groter de blokjes, hoe langer het natuurlijk duurt.
Bereid de gierst zoals vermeld op de verpakking. Bij mij stond er 30-40 minuten koken, maar proef alvast na 20 minuten. De korrels moeten net gaar zijn, want door de warmte garen ze straks nog door en je wilt dat de korrels stevig blijven.
Snijd de de bloemkool in roosjes en bak deze in olijfolie in een ruime koekenpan voor 10-15 minuten, of tot ze lichtbruin en bijna gaar zijn. Op dat moment kun je de kikkererwten toevoegen, breng goed op smaak en voor 5 minuten meebakken.
Doe alle ingrediënten, zodra deze gaar zijn, in een ruime kom en laat afkoelen tot lauw-warm. Maak een dressing van de witte (balsamico of wijn) azijn, mosterd & olijfolie en roer door salade. Verkruimel de geitenkaas over de gierst salade en bestrooi met fijngesneden bieslook of peterselie. Breng eventueel extra op smaak met zout en/of vers gemalen peper.
Dat ziet er lekker uit! Ik ben ook helemaal into nieuwe granen, vooral freekeh vind ik erg lekker. Eet ook geregeld boekweit, maar gierst heb ik nog nooit op – ga het zeker eens proberen!
Ik ben deze salade aan het maken, maar volgens mij heb ik de gierst ‘kapot’ gekookt ?
Volgens de verpakking is het 1 kopje gierst op 2 kopjes water. Aangezien ik de helft aan gierst had heb ik één kopje water erbij gedaan, maar dan is na 10 minuten koken het water verdampt ?
Heb je tips? (Dit soort dingen overkomt me vaker; rijst, mungbonen etc). Help!
Hi Melanie, bedankt voor je berichtje. Dat is lastig om te zeggen, zo op afstand. 😀 Als ik het zo lees, zou ik sowieso meer water gebruiken, eventueel het vuur zachter en een deksel op de pan? Succes.