Gezonde kip-courgette burger

Grappig weetje: deze burgers zijn nu al een hit! Twee collega’s en drie vriendinnetjes hebben deze kip-courgette burger ondertussen gemaakt en goedgekeurd. En dat voordat het recept online kwam… Gekkigheid. Ik weet niet precies hoe het kwam, maar veel van mijn gesprekken eindigden de laatste tijd met een recept voor kip burgers.

Alweer een tijd geleden zag ik een lekker recept bij Ottolenghi langs komen, voor kip burgers met courgette; iets wat mij intrigeerde. Een burger met verstopte groenten, dat klinkt leuk voor een kinderfeestje en blijkbaar had ik het zo goed opgeslagen, dat toen mensen mij spontaan vroegen voor een kip-burger recept deze kwam opgeborreld. Nu weet ik niet meer at er exact in zat, dus gaf ik er mijn eigen draai aan en bedacht ik onderstaand recept. Heerlijk voor in een broodje, met salade en meer lekkers (zie ook mijn menusuggestie hieronder!) of gewoon zo voor bij de maaltijd. Ben je vegetarisch? Ik ben je niet vergeten. Woensdag verschijnt er namelijk een heerlijke vegetarische burger online. Super simpel om te maken en o zo lekker!

ps. volgens mij stond het in het boek Jeruzalem (wat ik overigens zelf niet in mijn collectie heb staan), maar dat weet ik niet helemaal meer zeker. 

IMG_9953

Nodig voor 4 burgers:
400 gram kipfilet (of kippendijen)
1/2 courgette
1 teen knoflook
3 bosuitjes
1/2 tl oregano
snuf chilivlokken (naar smaak)
2 el bloem of meel (ik gebruikte kikkererwtenmeel)
olijfolie
peper/zout

Rasp de courgette, knijp al het vocht eruit en laat goed uitlekken in een vergiet.

Doe de kipfilet in de keukenmachine. Voeg daarbij de knoflook, bosui, oregano, ongeveer 1-2 el olijfolie en breng alles goed op smaak met zout en peper. Maal door elkaar tot een grof mengsel. Doe de bloem erbij, en pulseer nogmaals. Stort in een kom en voeg de courgette toe.

Vorm er ongeveer vier burgers van. Deze kun je in afgedekt in de koelkast bewaren, of gelijk kunt bakken. Verwarm twee eetlepels olie in de pan en bak de burgers voor ongeveer 12-15 minuten tot gaar. Tot ze mooi stevig aanvoelen en gaar zijn van binnen. Serveer op een broodje, of gewoon zo als extraatje bij de maaltijd.

Menusuggestie: Kip-courgette burger + zelf gemaakt hamburger broodje + frisse yoghurt dip met za’atar + gegrilde courgette plakjes + plakjes tomaat
Menusuggestie2: Kip-courgette burger + perfect gebakken zoete aardappeltjes + frisse yoghurt dip met za’atar + gegrilde groenten + groene salade.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *