Gezonde chocolade cake

Ik speel even vals en schrijf deze blog op donderdagavond (veel te laat).. Vriendje en ik vertrekken dit Paasweekend namelijk naar de Franse kust voor een paar dagen relaxmodus en ik laat mijn laptop (lees: werk) lekker thuis. Even grotendeels ontkoppelen van alle social media en het bloggen. Wij gaan trouwens naar de Normandische kust, waar het vaker regent dan de zon schijnt.. Maar dat maakt ons niet uit! Wij gaan heerlijk series kijken en boeken lezen bij slecht weer, of juist strandwandelingen maken wanneer de zon schijnt. Voor mij betekent dit trouwens ook uren lang boodschappen in een van hun enorme supermarkten, Franse kaasjes eten, wijntjes drinken, eclairs en croissants halen bij de Boulangerie en verse vis bij de vele kraampjes aan het strand. Op en top genieten!

Maar nu eerst de chocolade-havermout cake, waar jullie op Facebook met veel enthousiasme op reageerden. Zo leuk! Deze cake bakte ik al aan het begin van de week, maar het recept moest nog geperfectioneerd worden. Ik noem het een cake, maar misschien kan ik het beter een brood noemen. Het is namelijk vrij compact van structuur en daardoor perfect als simpele en gezonde snack. Soms snoepte ik zelfs een paar plakjes voor het ontbijt… Hoe lekker! Niet doorvertellen, goed? 😉

In plaats van op tijd te gaan slapen, besloot ik nogmaals de keuken in te duiken om een chocolade cake te bakken. Niks speciaals, maar gewoon iets lekkers voor de volgende dag. Nietsvermoedend begon ik met het recept wat ik in mijn hoofd had zitten, tot ik erachter kwam dat ik niet alle ingrediënten meer in huis had. Bummer! Wat nu? Ik had eerlijk gezegd weinig zin om nog richting de supermarkt te gaan lopen, en dus besloot ik het recept aan te passen met deze cake als heerlijke resultaat. Het restje speltmeel werd aangevuld met havermout, en de stukjes chocolade voor cacao nibs. Super simpel, en onwijs lekker. Het resultaat mag er zijn..

Nu klap ik toch echt mijn laptop dicht en denk maar een ding: vakantie! Even genieten van het lange weekend en ik zie jullie maandag weer. Het kijkje in de keuken komt maandag iets later dan normaal online; maak je geen zorgen, ik ben jullie niet vergeten. 😉 Fijn Paasweekend allemaal!

IMG_0078

Nodig voor 1 cake (±10 plakken):
Bereidingstijd: 1 uur
3 eieren
2 rijpe bananen
3 el kokosolie
3-4 el melk naar keuze
100 gram dadels, zonder pit
50 gram volkoren speltmeel
150 gram havermout
1 tl bakpoeder
2 el cacao poeder
1 el cacao nibs of grof gehakte pure chocolade

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een cakevorm in met wat kokosolie. Leg daarin een stuk bakpapier.

Je kunt de cake op twee manieren maken, met de blender of keukenmachine. In beide gevallen voeg je alle ingrediënten, behalve de cacao nibs/stukjes chocolade erin en mix/pulseer tot een gladde massa. Het kan zo zijn dat je ondertussen een paar keer moet roeren of de zijkant schoon veegt, zodat alles goed gemengd wordt.

Doe het chocolade mengsel in de cake vorm. Bestrooi met rauwe cacao stukjes en  mix deze er een beetje doorheen. Zet in de voorverwarmde oven voor ongeveer 50-55 minuten, of tot je een sate prikker erin kunt steken en deze er (redelijk) schoon uit komt. Laat voor 5 minuten afkoelen in het blik, en zet het vervolgens op een rekje om volledig af te koelen.

1 reactie

  1. Gisteren naar de winkel gerend om alles in huis te halen!
    Kan niet wachten om zo aan de slag te gaan!
    Vraagje: kun je de plakken ook invriezen?
    Dan kan ik vooruit bakken en ’s ochtends een plak eruit halen bijv.

    Keep up the good food!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *