Gevulde portobello met mozzarella

Allereerst een vraag: Is het nu portobello of portobella? Ik dacht altijd dat het portobello was, tot ik afgelopen week in kookboeken als portobella zag staan. Erg verwarrend. Vooral nu ik het idee heb dat ik (en een heel groot deel van Nederland) deze paddenstoel altijd verkeerd heb geschreven. Dus, wat denk jij?

Ik besloot wat research te doen naar deze grote paddenstoel. Wat blijkt, de naam is een verzinsel. Allereerst, deze portobello is precies dezelfde paddenstoel als de witte- en kastanje champignon. Alleen dan iets ouder. Tot in de jaren 70 kregen arbeiders op champignonboerderijen deze paddenstoelen mee naar huis omdat onverkoopbaar waren. Uiteindelijk besloot iemand de stoute schoenen aan te trekken, en ze toch te verkopen. Hij (of zij) verzon een mooie Italiaanse naam, met het idee dat deze de verkoop zou stimuleren. En dat lukte. Alleen of het nu portobello of portobella is, weet ik nog steeds niet. Volgens mij kun je het op beide manieren schrijven. Maar, mocht jij het juiste antwoord weten…

Ondertussen is de portobello niet meer weg te denken uit mijn keuken. Het liefste heb ik er altijd een paar in huis. Je kunt er immers binnen een handomdraai een vegetarische burger van maken, en je kunt het super goed vullen. Vooral spreads en kazen werken goed als vulling. Zo maak ik deze versie ook graag met geitenkaas en een grove peterseliepesto met walnoten. Dat smaakt echt super goed.

Ik twijfelde even of ik dit recept online ging plaatsen. Het is immers zo makkelijk om te maken, dat ik je er bijna geen recept voor nodig hebt. Maar juist daarom besloot ik het toch te doen. En omdat het goed smaakt natuurlijk. Door ze eerst in te smeren met pesto, worden het echte smaakbommetjes. Je kunt het bij een salade eten, eventueel met wat brood erbij, met pasta, als burger of zoals ik vorige week maakte met wat couscous. Super simpel dus.

IMG_0893

Nodig voor 4 personen:
Bereidingstijd: 20 minuten
8 portobello paddenstoelen
4 el pesto
2 bollen mozzarella
2-3 el pijnboompitten
olijfolie
Peper

Verwarm de oven voor op 225 graden.Bestrijk de portobello’s aan alle kanten met olijfolie, leg deze in een ruime ovenschaal (of bakplaat met een stuk bakpapier). Zet in de oven voor 5-10 minuten.

Maak ondertussen de pesto, en snijd de mozzarella in plakken. Haal de portobello’s uit de oven en verdeel de pesto, mozzarella en pijnboompitten erover, breng op smaak met vers gemalen peper en zet nogmaals in de oven voor ongeveer 10 minuten in de oven. Tot de paddenstoelen zacht en gaar zijn, en de kaas gesmolten. Serveer gelijk.

Menusuggestie 1 (voorgerecht): Gevulde portobello + een stuk ciabatta of stokbrood.
Menusuggestie 2 (avondeten): Gevulde portobello + simpele couscous + groene salade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *