Gevulde portobello met een grove peterseliepesto

Paddenstoelen zijn nu in het seizoen, dus tijd om aan de slag te gaan in de keuken. Ik hou van paddenstoelen. In alle soorten en maten, in een pakketje in de oven (met een scheutje witte wijn), door een romige risotto of even aangebakken met peterselie en knoflook. Deze portobello met veel kaas is ook zo’n fijn (herfst) recept! Lekker met een salade met gegrilde groenten. Wordt hier meestal genuttigd als lunch, maar kan zeker als simpel hoofdgerecht.

De grove peterselie “pesto” maakt het af. Je kunt het natuurlijk fijn maken in de keukenmachine of met een staafmixer. Ik vind het echter altijd wel makkelijk om het redelijk grof te laten, het smaakt heerlijk, en scheelt tijd en afwas. De pesto is heerlijk in combinatie met gesmolten kaas en ik eet het dan ook graag in een tosti met VEEL kaas. Ook heerlijk in een bietjes, feta en lente-ui salade, geeft net dat extraatje.

Gevulde portobello
2 portobello ’s
1 boterham voor broodkruim
80 gram zachte geitenkaas, verkruimeld
2 bosuitjes, fijn gesneden
1 teentje knoflook, geperst
3 takjes verse tijm, alleen blaadjes
klein scheutje olijfolie
4 eetl Parmezaanse kaas
1 ei
peper/zout

Grove peterselie “pesto”
1 teentje knoflook, fijngesneden
20-25 gram fijngehakte walnoten
een grote hand fijn gehakte bladpeterselie.
Olijfolie
zout/peper

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Grove peterseliepesto: Verwarm in een pan de olijfolie en bak de knoflook even. Voeg de walnoten en bladpeterselie toe. Breng op smaak met zout en peper en verwarm alles voor een paar minuten. Zet apart en laat afkoelen.

Roer de geitenkaas, broodkruimels, tijm, bosui, knoflook en ei door elkaar. Breng op smaak met zout/peper. Verwijder de steeltjes van de portobello voorzichtig en vul de paddenstoelen met het mengsel.

Vet de ovenschaal in met een klein scheutje olijfolie en leg daar de paddenstoelen in. Bak eerst voor 10 min of 200-220 graden en zet vervolgens de oven op 180 graden en bak de portobello ‘s voor 15-20 min af tot ze een mooi bruin korstje hebben gekregen. Serveer met de grove peterseliepesto en een frisse groene salade.

8 reacties

    1. In het recept staat een zachte geitenkaas, dat gebruik ik meestal, maar je zou ook voor een gorgonzola of andere kaas kunnen kiezen. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *