Gevulde pompoen uit de oven

De laatste week van de detox is begonnen en ik kijk uit naar het moment dat ik weer ‘normaal’ kan eten. Ook tijdens deze detox krijg ik veel vragen (en opmerkingen) over wat ik eet. Sommigen zijn super enthousiast, en zouden zelf ook graag gezonder willen eten. Anderen zijn sceptisch en vragen zich af of een detox echt werkt; want je lichaam kan zoveel zelf. En daar zit ook een kern van waarheid in. Nu is iedereen anders, dus doe vooral waar jij je goed bij voelt. Voor mij is dit een jaarlijkse detox. Ik zet ook mijn vraagtekens bij het afvoeren van afvalstoffen, en ‘het ontgiften’. Is het echt? Dat weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat een periode gezond eten (want dat is immers wat deze detox is) eigenlijk alleen maar goed kan zijn. In een wereld waar iedereen steeds meer suikers, voorverpakte producten, pakjes en zakjes, is het toch goed om even stil te staan bij ‘echt’ eten. We weten immers allemaal dat veel groenten, fruit, gezonde granen, peulvruchten, gezonde vetten en af en toe een stukje vis gezond is. Net als het laten staan van alcohol en suiker, dus waarom geen detox zoals deze?

De eerste paar keer merkte ik onwijs veel verschil tussen mijn detox periode en ‘normale’ eetpatroon. Afkick verschijnselen in de eerste week, maar ook de voordelen zoals goed slapen, meer energie, mooie huid en haar in de laatste weken. Nu alweer zes detoxproof maanden verder, verschilt mijn eigen eetpatroon niet zoveel meer met dat wat ik in de detox eet. Het resultaat, zoals ik nu ook merk, is minder groot dan bij de eerste keer. Toch probeer ik het elk jaar weer te herhalen, en elk jaar opnieuw terug te gaan naar de basis.

Naast dat het gezond is, zorgt het ook voor een hele nieuwe golf aan kook inspiratie. Tijdens de detox periode probeer ik meer tijd te nemen om te koken, vooral wanneer ik vrij ben. Zo ontstaan elke keer opnieuw weer heerlijke gerechten. Zo kocht ik afgelopen week een schattige mini pompoen en in plaats van mijn standaard recepten, vulde ik de pompoen met zilvervliesrijst, groenten en kaas. Super simpel om te maken, erg gezond en weer eens iets anders dan ik normaal zou maken. De pompoen wordt door het roosteren in de oven heerlijk zoet en zacht, en je kunt het makkelijk vullen met restjes die je in huis hebt of de smaken waar jij trek in hebt. Het is een handig gerecht om van te voren te maken, en vervolgens in de oven op te warmen. Comfort food in een schaaltje pompoen, wie wilt dat nu niet?

IMG_0654Nodig voor 2 personen:
Bereidingstijd: 50 minuten.

1 pompoen (± 900 gram)
75 gram zilvervliesrijst
75 gram paddenstoelen
2 handjes cavolo nero, of boerenkool
1 sjalot, fijngesneden
1 teentje knoflook, door de pers
50 gram feta
3 takjes verse tijm
1 el pompoenpitten (optioneel)
zout/peper

Verwarm de oven voor op 190 graden. Haal de bakplaat eruit en leg hierop een vel bakpapier. Snijd de pompoen doormidden, haal de zaden eruit met een lepel. Bestrooi met een beetje zout en peper, en leg met het snijvlak naar beneden op de bakplaat. Bak in de oven voor ongeveer 30 minuten, of tot de binnenkant zacht en gaar is. Bij een grote pompoen, duurt het natuurlijk iets langer.

Kook ondertussen de rijst zoals op de verpakking vermeld staat. Ik gebruik zilvervlies rijst, omdat dit net iets meer bite heeft. Haal de harde nerven uit de cavolo nero (of boerenkool) en snijd deze in stroken van 1 cm dikte. Snijd de paddestoelen in plakjes, zet een kleine koekenpan op het vuur met daarin een scheutje olijfolie en bak de paddenstoelen. Breng op smaak met zout en peper. Voeg op het laatste moment de tijm toe en bak kort mee.

Roer de paddenstoelen met de cavolo nero, fijngesneden sjalot, geperste knoflook, blokjes feta en de zilvervliesrijst in een schaaltje. Vul de pompoen en zet deze voor 5-10 minuten onder de grill tot de feta lichtbruin is. Bestrooi met pompoenpitten en serveer gelijk.

Menusuggestie: Gevulde pompoen + simpele groene salade. Meer heb je niet nodig.

4 reacties

    1. Dankjewel Emma. Wat lief. Ik ben er van overtuigd, dat iedereen deze detox kan volgen. 😀 Al is deze pompoen ook erg lekker, wanneer je niet aan het detoxen bent. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *