Gevulde courgette

Normaal maak ik gevulde aubergines op ongeveer deze manier klaar. Alleen duurt het soms zo lang voordat die aubergines goed gaar zijn in de oven (iemand een tip?). Dus toen ik laatst met vriendje boodschappen ging doen bij de lokale Turkse winkel hier in Amsterdam, zag ik naast de grote stapel aubergines een grote stapel courgettes liggen. De oplossing voor “mijn aubergine probleem” lag letterlijk voor mijn neus. Zodoende verruilde ik mijn vertrouwde aubergine voor de courgette en een kleine aanpassing in het recept!  Zelf vind ik dit een fijn gerecht om te serveren met rijst of gebakken aardappeltjes en een grote salade. Vooral  wanneer je even gauw iets voedzaams wilt eten en eigenlijk stiekem geen zin hebt om lang in de keuken te staan.

Gisteren maakte ik het voor vriendinnetje E, die bij mij een hapje kwam eten. Door het kletsen vergat ik helemaal om een mooie foto te maken van dit heerlijke hapje! Dus gauw vanaf het bord nog een kiekje geschoten. Daar moeten jullie het voor nu maar even mee doen tot ik het een volgende keer weer maak (en niet vergeet om dan een nieuwe foto te maken!).

Nodig voor 2 personen:

1 grote (!) courgette, of 2 kleintjes
2 sjalotjes, fijn gesneden
1 teentje knoflook, door de pers
½ rode peper, fijn gehakt
2 tomaten, in blokjes
1 portie vegetarische slager “gehakt”, ± 200 gram.
Ongeveer 100 gram feta, verkruimeld
2 tl verse munt, fijn gesneden
Zeezout/peper
Olijfolie

Verwarm de oven eerst voor op ongeveer 180 graden.

Snij de courgettes door de helft (in de lengte) en haal het binnenste eruit. Let wel op dat je niet te veel weghaalt, want anders gaat je “omhulsel” voor de vulling snel stuk. Leg de gehalveerde courgettes in een ovenschaal en breng op smaak met wat peper en zout. Bak voor ongeveer 5-10 minuten.

Verhit een koekenpan met wat olijfolie en bak hierin de ui voor een paar minuten. Wanneer deze glazig zijn geworden, kun je de rode peper toevoegen samen met het “gehakt” en de geperste knoflook. Bak het geheel even aan, om vervolgens de stukjes tomaten toe te voegen. Bak weer voor een paar minuten. Het Vegetarische Slager “gehakt” hoeft niet echt gebakken te worden, zoals “echt gehakt”, het moet alleen goed verwarmd worden. Zet het vuur uit en voeg nu de verse munt, feta en eventueel wat extra zout/peper toe. Vul de courgettes en bak ze in de oven af voor ongeveer 10 minuten.

Extra tips:

 • Je houd meestal wat van de “gehakt” vulling over, dit kun je eventueel bewaren met een restje rijst voor een klein lunch gerechtje. OF met een extra courgette gebruiken voor een 3e persoon!
 • De binnenkant van de courgette hoef je niet weg te gooien, verwerk eventueel in het gerecht of maak er een kleine courgette soep van voor de volgende dag!

Volg je mij al op facebook?

4 reacties

 1. Ik vind aubergines het lekkerst wanneer ze eerst zwartgeblakerd zijn omdat ze dan zoeter smaken. Misschien is het een idee om ze eerst onder de gril enigzins zwart te blakeren en daarna verder verwerken? Dan zijn ze vast snel gaar.

  1. Thanks voor de tip! Alleen kun je dan het schilletje natuurlijk niet meer eten, of eet jij die gewoon op?

   Ik heb ze uiteindelijk gewoon veel langer in de oven gedaan, eerst zonder vulling en daarna evt met (hangt af waarmee ik het vulde) en dat werkte ook best prima. Al zijn ze inderdaad het allerlekkerste wanneer ze helemaal zacht en zoet zijn!

   1. Neen, ik eet de schil niet op. Overigens begrijp ik nu niet meer waarom ik over aubergines bij dit recept begin wanneer het recept over courgettes gaat ??? Courgettes verwerken wij altijd als spaghetti met behulp van de mandoline inclusief schil 🙂

    1. Haha. Ik denk omdat ik dit recept vroeger altijd met aubergines maakte, maar die gare niet altijd zo mooi en daar zocht ik tzt een tip voor. Maar het nu altijd met courgettes maak, zoals in dit recept beschreven staat. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *