Geroosterde zomergroenten

Soms zijn er van die dagen dat je niet precies weet wat je wilt eten, zolang het maar gezond is. Herkenbaar? Op dat soort momenten maak ik graag een portie gegrilde of geroosterde zomergroenten. Soms maak ik ze simpelweg uit de oven, dan heb ik er geen omkijken meer naar en kan ik ondertussen rustig andere dingen gaan doen. Op andere momenten neem ik er de tijd voor en leg ik de groenten graag op de barbecue of grillpan. Het is net hoeveel tijd en zin ik heb, al zijn deze geroosterde zomergroenten favoriet op de doordeweekse dagen.

Het is een perfect recept voor al je restjes. Rijpe tomaten, iets te zachte courgettes, verschrompelde paprika’s, maar ook restjes wintergroenten zijn perfect voor in een schotel voor geroosterde groenten. Samen vormt het een heerlijk bijgerecht, het is geweldig lekker in een broodje, als antipasti of door salades heen. Denk aan een zomerse barbecue met daarbij een salade vol groentegeluk. Vol van smaak, lekker met verse rozemarijn en tijm, een snuf zeezout, vers gebakken brood en een glas koude witte wijn. Heerlijk toch? Laat de zomer maar komen…

Nodig als bijgerecht voor 4 personen:
1 aubergine
1 courgette
2 tomaten
2 rode uien
4-5 teentjes knoflook
een paar takjes tijm
Olijfolie
Peper en zeezout

Je kunt deze geroosterde zomergroenten op twee manieren maken, dus voor beiden volgt een los recept.

Oven:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Was alle groenten goed en snijd het in blokjes. Snijd de uien in wat grove halve ringen en laat de knoflookteentjes in hun schilletje, maar druk ze iets plat met je mes. Meng alles in een ruime ovenschaal, en breng op smaak met een een snuf zout, peper en de verse tijm. Giet er een flinke scheut olijfolie overheen en roer goed. Schuif in de oven voor ongeveer 35-40 minuten. Kijk halverwege eventjes hoe het gaat en roer alles nog een keer door.
Tip: gebruik de zacht geworden knoflook als basis van een eventuele dressing. Houd het simpel, denk bijv aan: citroen, goede olijfolie, gepofte knoflook en zout/peper.

Barbecue of grillpan:
Doe de 2 teentjes knoflook met een snuf zout in een vijzel en voeg hierbij de 4 el olijfolie. Giet niet alles in een keer erbij, maar doe het beetje bij beetje, tot alles gemengd is.

Snijd alle groenten in plakken van ongeveer 1 cm dikte (of de dikte die jij lekker vindt). Leg ze op een bord of bakplaat en bestrijk met het olie-knoflook mengsel. Laat voor minimaal 20 minuten intrekken. Steek ondertussen de barbecue aan of zet een grillpan op het vuur. Warm deze goed op, zodat de groenten niet blijven plakken.

Wanneer de barbecue of grillpan goed warm is, kun je beginnen. Leg de stevigste groenteplakken in het midden de wat slappere en kwetsbare groenten (zoals de tomaat) wat meer aan de zijkant, of iets later op de grill. Grill alle groenten en leg terug op het bord. Giet wat van het knoflook-olie mengsel over de geroosterde zomergroenten, de blaadjes verse tijm en serveer met gerechtjes van de barbecue of gewoon als lekker bijgerecht.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *