Geroosterde bloemkool soep met venkelzaad

Ik ben een echte soep liefhebber. Vooral in de herfst en winter eet ik graag een warme kom soep. Het is verwarmend, vullend, makkelijk om te maken en het kan heel gezond zijn. Vooral tijdens mijn detox was ik echt een soepjunkie, en at ik het graag als lunch, voorgerecht of avondmaaltijd. De afgelopen tijd stonden deze zoete aardappel soep, pompoen-pastinaak of paddenstoelen soep vaak op het menu. Super lekker, maar soms heb ik zin in ‘iets nieuws’ en vooral een andere smaak. Dan loop ik in de supermarkt langs de schappen en kies ik eens een andere groente uit. Zo gebeurde het ook enkele jaren geleden met de bloemkool. Het is misschien niet de eerste groente waar je aan denkt en soep van maakt. Ik ook niet, eigenlijk. Al ben ik ervan overtuigt dat je van elke groente een lekkere soep kunt maken. Soms door de groente op een andere manier te bereiden, maar ook door het gebruik van (verse) kruiden en andere smaakmakers. Zo maak je van (bijna) elke groente een smaakvolle soep. Nog een reden om deze bloemkool soep echt een keer te proberen.

Wanneer je niet teveel bouillon toevoegt en daarna de soep goed laat pureren in een blender, maak je binnen een handomdraai een heerlijke romige en volle soep. Super lekker. Zelf rooster ik de bloemkool het liefst in de oven, om ze vervolgens met groentebouillon in de blender te pureren tot een fluweelzachte soep. Eenvoudig om te maken en het staat binnen een half uurtje op tafel, dat is altijd fijn. Je kunt de roosjes ook koken, wanneer je in tijdnood zit. Kook de roosjes bloemkool dan gelijk in de bouillon, om vervolgens de soep alleen nog te pureren. Dan is deze bloemkool soep binnen 10-15 minuten klaar, maar lever je iets in smaak in (vind ik). Opties alom, dus. Ik ben heel benieuwd wat jij van dit recept vindt, en hoe jij deze graag klaar maakt.

Geroosterde bloemkool soep

Nodig voor 4 personen:
Bereidingstijd: 30 minuten
1 bloemkool, ±600 gram
1 grote witte ui
3 teentjes knoflook
½ tl venkelzaad
½ tl gedroogde tijm
750 ml groentebouillon
een mini scheutje appelcider azijn (optioneel)
olijfolie
zout/peper

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bloemkool in roosjes, de ui in grove stukken en halveer de knoflook. Leg alles in een ovenschaal of op een bakplaat. Giet een goede scheut olijfolie erover, en sprenkel met de venkelzaad en tijm. Rooster in de voorverwarmde oven voor ongeveer 25 minuten, of tot de bloemkool lichtbruin en gekarameliseerd is.

Zet ondertussen een pan bouillon op het vuur, eventueel gemaakt van 750 ml water en 1,5 groentebouillon blokje. Al is zelf gemaakte groentebouillon het allerlekkerste.

Zodra de groente gaar zijn, doe je alles in de blender. Je kunt een paar kleine roosjes eruit halen, om later als decoratie te gebruiken. Schenk een klein beetje appelcider azijn erbij voor een licht zuurtje (max 1 tl). Voeg de bouillon toe en maak er een gladde en romige soep van. Mocht niet alles in een keer in de blender passen, maak het dan in batches.

Menusuggestie: Bloemkool soep + zelf gemaakte croutons + simpele groene salade.

6 reacties

  1. Net gemaakt, lekker! Heb alleen de tijm en venkel vervangen door koriander en komijnzaad, omdat ik geen venkelfan ben. Bedankt voor het recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *