Gepofte knoflook uit de oven

Het was, nog maar, afgelopen september dat ik heerlijk voor een paar weken in Buenos Aires zat. Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden, misschien door alle drukte van afgelopen tijd, of omdat ik dit recept alweer zo vaak heb gemaakt. Tijdens mijn avonturen in BA leerde ik dit leuke trucje van een aardige dame op TV. Tot op heden heb ik geen idee wie deze mevrouw, van een 24-kitchen look-a-like kanaal, was, maar haar gepofte knoflook is mij bijgebleven. Niet alleen omdat ik vaak losse teentjes pofte en dit zoveel simpeler is, maar vooral omdat het een hele lekkere manier is om knoflook te gebruiken.

Ik gebruik deze zoete knoflookteentjes graag in dips, sauzen, dressings en gerechten die niet meer (zoveel) verwarmd worden. Op deze manier is de scherpte van de knoflook er een beetje vanaf en geeft de knoflook een veel zachtere smaak af. Perfect voor in alle soorten pesto, deze heerlijke dressing, gewoon zo als spread (op een bruchetta) of in een zelf gemaakte aioli. De mogelijkheden zijn eindeloos.. Letterlijk! In het kookboek Plenty zag ik toevallig een recept voor gekarameliseerde knoflooktaart, wat mij ontzettend nieuwsgierig maakte of wat dacht je van een knoflooksoep met harissa! Tijd om aan de slag te gaan…

geroosterde knoflook

Nodig voor 1 portie:
Bereidingstijd:  1 uur, inclusief ±50 minuten oventijd.
1 bol (verse) knoflook
1 el olijfolie
Zeezout/(witte) peper naar smaak

Verwarm de oven voor op 140-150 graden. Haal de buitenste “bladen” voorzichtig af van de knoflook, maar let op dat de bol intact blijft.

Leg de knoflook in een vuurvaste ovenschaaltje, bestrooi met peper en zout en gier voorzichtig de olijfolie eroverheen. Zet in de oven voor 50 minuten tot een uur, tot de bovenkant mooi lichtbruin is en de knoflooktenen zacht. Laat iets afkoelen voor gebruik.

4 reacties

  1. Ik heb ook zo’n recept, maar dan snij je de bovenkant van de knoflookbol eraf. Sprenkel olijfolie en peper en zout erover. Zo kan je de teentjes er makkelijker uitscheppen. Ik heb dit eens op een verjaardag gepresenteerd met stokbrood, de mensen waren heel verbaasd hoe lekker dit is.

  2. En voor als je haast hebt: Chef Fabio Viviani (die kennen jullie toch wel?) doet dit in de magnetron. Een beetje water in het bakje tot de bol half onder staat, olie, zout en peper erover en 2,5 minuten op volle kracht. Draai dan de bol ondersteboven en geef hem nog 2,5 minuten, klaar! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *