Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Genoeg inspiratie in Plenty!

Yotam Ottolenghi begon in 2006 bij the Guardian. Hij werd gevraagd om een vegetarische column te schrijven en dat terwijl hij helemaal geen vegetariër was. Zijn column bleek een succes. Nu is Ottolenghi, of in ieder geval zijn kookboeken, de must have die je in de (kook)boekenkast moet hebben. Zelfs ik, de persoon die begin dit jaar mijn vraagtekens zette bij de Ottomania, ben om. De recepten van deze beste man zag ik in veelvoud voorbij komen op twitter en op andere blogs. Ik vroeg mij af, waarom is iedereen zo in de ban van Ottolengi?

De nieuwsgierigheid groeide en groeide, dus ik ging op onderzoek uit! Allereerst moest ik een van zijn kookboeken hebben, want hoe kun je het anders beoordelen? De keuze was al gauw gemaakt: Plenty, een kookboek vol groenten! Ik merk dat ik de laatste tijd steeds minder vlees eet, dus het leek mij een gepaste keuze. Een leuke verassing, want tijdens het bladeren kwam ik een recept voor Mee Goreng tegen. Een gerecht wat ik in Maleisië had gegeten en met goede herinneringen aan terug denk.  Een pluspuntje voor meneer Ottolenghi!

Daarnaast ging ik opzoek naar echte Ottolenghi lovers, want  waarom vonden zij dit zulke fijne boeken? Ik kreeg leuke reacties, waarbij de meeste iets vertelde over de heerlijke combinaties, onalledaagse ingrediënten en bijzondere recepten. Caroline vertelde mij dat sinds zij zijn recepten maakt veel minder vlees is gaan eten en het totaal niet mist! Misschien is dat de kunst die Ottolenghi tot in de puntjes beheerst, zoals Ursula (van MissFromage ) zo mooi omschrijft. Op mijn vraag waarom zij het zulke fijne recepten vindt, antwoorde ze: “Hij begrijpt hoe een bepaald ingrediënt smaakt, welke ingrediënten erbij horen en hoe het klaargemaakt moet worden voor een optimaal resultaat. Het is vaak een kleine stap buiten mijn comfortzone door het gebruik van ingrediënten die je niet standaard in een Nederlands keukenkastje vindt”.Kijk daar wordt ik enthousiast van!

Uiteindelijk gaat het om de lekkere recepten die in het boek beschreven staan. In elk hoofdstuk wordt een bepaalde groenten of peulvrucht onder de loep genomen, met daarbij wat heerlijke recepten. Denk hierbij aan spannende combinaties in een bitterzoete salade met radicchio en citrusfruit. Daar krijg ik spontaan trek van, vooral wanneer ik naar de bijgaande foto kijk en dat terwijl ik eigenlijk niet hou van de combinatie fruit in hartige gerechten. Ik reken de limoen en citroen niet tot “fruit”, dus een van mijn eerste probeersels uit het boek was de fijne risotto met aubergine en citroen. Van de zomer ga ik de tuinbonenburgers uitproberen. Het wordt wel een werkje met het dubbeldoppen, maar ik heb het er voor over.. Ik kan niet wachten!

Fontaine Uitgevers
ISBN: 9789059563797
Prijs: €29,95
Bestellen!

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.