Geitenkaas-kruiden spread

Soms zijn er van die momenten waar je onwijs naar uit kijkt. Een beetje zoals je vroeger had met je verjaardag, de dag dat de zomervakantie begon of Eerste Kerstdag. De dagen waarbij je uit bed kunt sprinten, vol energie, wetende dat er zoveel leuks gaat gebeuren. Niemand kan je van die roze wolk halen, of toch. Gisteren was zo’n dag. Ik had er zo naar uit gekeken. Misschien ging het daarom wel fout. Te hoge verwachtingen, waardoor de teleurstelling alleen maar groter bleek te zijn. In een zaal vol mensen en jezelf afvragen: waarom ben ik eigenlijk gegaan? Op de weg naar huis probeerde ik die gedachtes maar gauw los te laten en te denken aan leukere dingen. Met andere woorden: wat ga ik zo eten. Ik ben denk ik geen emotionele eter (of toch wel), maar eten kan mij wel heel blij maken. Een goed gelukte muffin, een perfect romige soep, dat moment wanneer je een recept zo geweldig is dat je het stiekem de volgende dag weer zou willen eten. Daar kan ik echt gelukkig van worden. Ook al is het maar iets kleins; misschien voor anderen zelfs iets onbenulligs. Zoals deze geitenkaas kruiden spread.

Terwijl vriendje erop uit ging om boodschappen te doen, maakte ik gauw een portie van deze spread. Deze spread (dip, of smeersel) is zo’n verslavend lekker en binnen 5 minuten klaar. Niet geheel onbelangrijk. Het scheutje room of melk maakt echt een wereld van verschil. Zo wordt het extra smeerbaar en romig. Door de knoflook te bakken, wordt het milder van smaak en kun je de spread ook prima naar werk meenemen zonder dat de knoflooklucht om je heen blijft hangen. De verse kruiden maken de spread af. Gebruik geen gedroogde kruiden, want dat heeft niet hetzelfde effect. Echter, je kunt heel goed restjes kruiden gebruiken. Die kruiden die achterin de koelkast liggen, en misschien nog een dag goed blijven. Ik gebruikte dille en bieslook, maar fijn gesneden platte peterselie, tijm en/of rozemarijn is ook erg lekker. Mocht je salie in huis hebben, dan kun je die fijnhakken en kort meebakken met de knoflook. Dat geeft gelijk zoveel meer extra smaak. Denk vervolgens bij de geitenkaas kruiden spread een portie crudites, een stuk goede kwaliteit zuurdesembrood en een simpele soep, en je lunch of diner is ready.

IMG_0293

Nodig:
Bereidingstijd: 5 minuten.
225 gram zachte geitenkaas
2 el room/melk
3 el olijfolie
1 chilipeper of 1/2 tl chilivlokken
2 teentjes knoflook
6 el verse kruiden (ik gebruikten dille en bieslook)
vers gemalen peper

Roer de geitenkaas samen met de room of melk romig. Zet ondertussen een klein pannetje op het vuur met daarin de olijfolie, chilipeper en knoflook. Je kunt de knoflook het beste raspen of een knoflookpers gebruiken. Bak op zacht vuur tot net gegaard. Let op dat de knoflook niet bruin wordt.

Roer de knoflook-chili olie samen met een snuf peper door de geitenkaas. Hak de kruiden fijn en mix deze erdoor. Serveer gelijk of bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast.

Menusuggestie: geitenkaas kruiden spread + zuurdesem- of speltbrood + groene groente soep.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *