Ik maakte laatst deze geweldige wintergroenten. Eigenlijk best toepasselijk voor vandaag, hier ligt een laag sneeuw en er valt af en toe wat meer bij. Dit gerecht is naar mijn mening op en top comfort food! Heerlijk door de zoete groenten en daarbij erg makkelijk om te maken. De oven doet immers al het werk! Jij hoeft er alleen, af en toe en met wat liefde, wat extra’s eraan toe te voegen. Wanneer de groenten bijna gaar zijn kun je bijvoorbeeld blokjes feta (van goede kwaliteit!) erover kruimelen. Deze bak je nog zo’n 10 minuten mee in de oven tot ze lichtbruin worden. Serveer met gebakken paddenstoelen en je hebt een heerlijke, gezonde maaltijd.
Je kunt de soorten groenten natuurlijk aanpassen naar eigen smaak. Er zijn immers veel groenten die heerlijk zijn om op deze manier, uit de oven, te bereiden. Denk aan: worteltjes, pastinaak, tomaat, courgette, spruitjes etc etc. Onderstaand recept is ruim voldoende voor 2 personen, al vind ik het fijn om restjes te hebben. Deze kun je verwerken door bijvoorbeeld een (ronde rijst) salade of je kunt er een soepje van maken (aardappels niet toevoegen). Op en top wintervoedsel!
Nodig:
250 gram krieltjes, met schil
2 middel grote rauwe bietjes, zonder loof
½ pompoen, geschild
3 rode uien
stuk of 6-8 knoflooktenen
3-4 takjes tijm
arachideolie
zeezout/peper
100 gram feta (optioneel)
150 gram gemengde paddenstoelen (optioneel)
Vul je gootsteen met lauwwarm water. Doe daar de krieltjes en bietjes in, laat voor 5-10 minuten weken. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Borstel de groenten goed schoon en laat ze uitlekken. Snij de bietjes in dezelfde formaat als de krieltjes. Doe deze in de ovenschaal of braadslede. Giet daarover een goede scheut arachideolie, bestrooi met peper en zout en zorg dat alles goed bedekt is. Zet in de oven en zet een timer voor 20 minuten.
Snij de pompoen doormidden, verwijder de schil en haal de zaadlijsten eruit (met een lepel) en snij in stukken. Ongeveer net zo groot als de krieltjes. Snij de rode ui in vieren en snij de knoflooktenen door de helft. Het schilletje mag er gewoon omheen blijven zitten. Na ongeveer 20 minuten, dus wanneer je timer af gaat, doe je de pompoen, knoflook, takjes tijm, de rode ui en een extra scheutje arachideolie in de ovenschaal bij de rest. Breng opnieuw op smaak met zeezout en peper. Rooster de groenten in ongeveer 20-25 minuten gaar.
Als alles erg dicht op elkaar ligt, duurt het iets langer om alles te garen. Je kunt eventueel in de laatste 10 min blokjes feta toevoegen. Daarnaast is het lekker om gemengde paddenstoelen in een koekenpan op te bakken en erbij te serveren.
1 reactie