Soms zijn er van die recepten die je heel vaak maakt, zo vaak dat je het bijna elke week eet en dan, opeens, voor een lange tijd niet meer. Een gek fenomeen als je het mij vraagt. Op een of andere manier ‘vergeet’ ik het recept en maak het gerecht dan voor maanden (of soms zelfs jaren) niet meer. Nu ik erover na denk komen de recepten die ik al in tijden niet gemaakt heb terug, zoals mijn favoriete rijstsalade met gegrilde groenten, feta & balsamico, quiche met spinazie en geitenkaas, deze goddelijke tomatenrisotto en dit gerechtje voor gebakken courgette om maar een paar dingen op te noemen.
Stiekem is dit het perfecte bijgerecht, aangezien het super simpel is om te maken maar vol van smaak is. Lekker voor bij een stuk gegrild vlees van de barbecue of een stukje (witte) vis uit de oven. Al eet ik het graag als diner met zelf gemaakte ricotta erbij en een stuk goede kwaliteit brood. Het sausje wat er wordt gecreëerd door de pesto en de ricotta is namelijk verslavend lekker om op je broodje te smeren. Het werkt trouwens ook perfect als topping voor een crostini. Gewoon zo of met een stuk gerookte zalm erop. Je kunt er alle kanten mee op.
Nodig voor 4 personen als bijgerecht of 2 personen als diner:
Geïnspireerd door recept van Deborah Madison uit Vegetable Literacy.
Bereidingstijd: 20-25 min
Olijfolie
2-3 courgettes (± 500 gram), in plakken gesneden
2 el pijnboompitten
handje basilicum
3 takjes munt, alleen de blaadjes
3 teentjes knoflook, door de pers of geraspt
2 tl kappertjes
scheutje witte balsamico azijn
zeezout/vers gemalen peper
Verwarm in een ruime koekenpan een scheut olijfolie. Voeg daar de courgettes bij en laat deze voor ongeveer 15 minuten bakken op laag-middelhoog vuur. Roer om een aantal minuten goed door tot ze goudbruin worden. Rooster in een klein pannetje de pijnboompitten, tot deze lichtbruin gebakken zijn.
Snijd ondertussen de kruiden fijn, en voeg deze samen met de knoflook, kappertjes, grove zeezout en peper in een vijzel. Maal tot een grove pesto.
Wanneer de courgette gaar is, schep je de pesto erbij. Blus gelijk af met een klein scheutje witte balsamico en roer alles goed door. Breng eventueel nog extra op smaak met zout en peper. Bestrooi met de pijnboompitten en eventueel wat extra vers gesneden kruiden.
Hm, wat lijkt dit me lekker! Ik ben echt gek op courgette, en het komt goed uit, want op het moment barst onze moestuin van de rijpe courgettes! Courgettes groeien heel erg snel, en in deze periode proberen we dus lekker veel uit met courgette, zoals courgettesoep, gegrilde courgettes… Dit kan nog wel aan het lijstje toegevoegd worden 🙂
Lekker. De courgettes groeien nu heel hard, dus lekker maken!
Ziet er heerlijk uit. Ik gooi de courgette plakken ook regelmatig op de grill, zalig!
Fijne zondag!
Munt basilicum pesto klinkt echt heerlijk. Ga ik een keer proberen 🙂
oef, dit klinkt heerlijk! die ga ik onthouden 🙂
xo, cheyenne