Het is dag twee van de kookboek challenge en de zomer is echt begonnen. Eindelijk, en dus is het tijd voor wat verfrissing en verkoeling. Een gazpacho is dan precies wat ik zoek. Ik maakte het gisteren avond al, zodat ik het vandaag als lunch mee naar werk kon nemen samen met een paar plakjes feta en olijfcake. Voor mijn ontbijt ging ik op zoek naar een recept voor overnight oats. Een fris maar vullend ontbijt dat je gemakkelijk een dag van te voren kunt maken, en ik dus iets langer in mijn bed kan blijven liggen. Perfect. Ik maakte een recept uit All Day Breakfast, het ontbijt boek dat je moet hebben. En voor het avondeten had ik geen zin meer om uitgebreid te koken, dus maakte ik een super simpele pasta uit Thuis bij Jamie. Een boek waar ik graag door blader en waar veel lekkere recepten in staan. Ik heb er zelfs al een paar uit gemaakt. Ik besloot de zomerse pasta met tomaten te maken. Een heel makkelijk recept met een ‘koude saus’, waarbij de warme pasta de saus verwarmt en gaart. Ik weet niet of het dat klontje boter was, of het scheutje balsamico, maar het smaakte echt te gek. Ik had al vaker het recept gezien, maar altijd overgeslagen omdat ik zelf ook een soortgelijke pasta maak en niet dacht dat deze zoveel van smaak zou verschillen.
Grappig hoe je soms een idee hebt, en dat totaal anders loopt. Dat had ik stiekem ook een beetje bij deze challenge. In eerste instantie dacht ik dat het vooral veel tijd zou kosten om elke dag recepten te zoeken, maar dat is niet zo lastig. Er zijn zoveel recepten die ik nog graag wil maken, dat ik mij afvraag of het mij gaat lukken om ze allemaal te proberen. Het probleem, merk ik nu, ligt vooral in alle restjes die je hebt. Normaal gesproken maak ik daar de volgende dag iets lekker , maar nu moet het recept in een boek staan en dat maakt het echt een uitdaging. Ik ben dus heel benieuwd hoe dit in de loop van de week gaat uitpakken.
Morgen houd ik het opnieuw zomers, want het wordt weer heerlijk warm in Nederland. De tip van vandaag: grijp je kans en maak deze gazpacho. Gebruik die rijpe tomaten uit je groenteschaal, want de tomaten moeten vol van smaak zijn, anders doe je de gazpacho tekort. En genieten maar. Lekker als lunch, maar ook als voorgerecht of easy dinner.
Nodig voor 4 personen:
Bereidingstijd: 15 minuten + 2-3 uur in de koelkast
Uit het kookboek Veg! Hugh Fearnley Whittingstall.
1 kilo tomaten
1 teentje knoflook
1/2 komkommer, zonder schil
1 rode paprika, ontdaan van zaadjes en in stukjes
1/2 kleine rode ui, gesnipperd
50 ml extra vergine olijfolie
1 el balsamicoazijn
zout en peper
Voor eroverheen:
Croutons
Verse basilicum
Chilipeper olie of tabasco
Snijd een kruisje in de onderkant van de tomaat en doe in een ruime schaal. Giet kokend water over de tomaten, laat een paar minuten staan, haal eruit en verwijder de velletjes. Snijd de tomaten in vieren, verwijder de pitjes en doe deze samen met het aanhangend vocht in een zeef die boven een kom staat. Doe het vruchtvlees in de blender. Als alle tomaten gedaan zijn, druk met een lepel op de zaadjes in de zeef om zoveel mogelijk sap eruit te krijgen. Voeg dit toe aan het vruchtvlees.
Voeg de rest van de ingrediënten bij de tomaat in de blender (of keukenmachine) en zet het aan tot je een grove puree hebt of laat de foodprocessor langer draaien tot een glad resultaat. Breng op smaak met zout en peper. Draai nogmaals. Dek af en zet de soep voor 2-3 uur in de koelkast, proef nogmaals en voeg eventueel wat extra zout en peper toe. Serveer de gazpacho met de croutons, basilicum en voor een beetje pit wat chilipeperolie of tabasco.
Wat een leuk recept! Ik mis alleen de hoeveelheid tomaten bij de ingrediënten, zou je die nog door kunnen geven? Thanks!
Hi Marloes, bedankt voor je berichtje. Je hebt ongeveer 1 kilo tomaten nodig, een beetje meer is handig. Zo stom dat ik het belangrijkste ingredient ben vergeten :), maar ik heb het gelijk erbij gezet. Benieuwd wat je van de soep vindt. 🙂
Wat een heerlijke recept! Deze komt zeker van pas deze zomer!
Dank je wel. 😀