Fruit pannenkoekjes

Er is voor mij niks lekkerders dan op een zondag ochtend uitslapen, om vervolgens de keuken in te duiken en een half uurtje later met deze pannenkoekjes aan tafel te zitten. Je kunt ze vullen met alle soorten fruit die je in huis hebt, al is mijn favoriet met frambozen en blauwe bessen. Aardbeien doen het er ook goed in. In de winter zijn ze lekker met banaan (of appel) en kaneel. Let wel op, het worden van die dikke sponzige pannenkoeken dus met 4 per persoon is het meestal voldoende.

Nodig voor ongeveer 12 pannenkoekjes:
225 gram tarwebloem (of speltmeel, als je ze gezonder wilt maken)

1 eetlepel bakpoeder
2 grote eieren
30 gram boter, gesmolten
rasp van ¼ citroen
300 ml melk
snuf zout
150 gram frambozen, gewassen
150 gram blauwe bessen, gewassen
honing/maple siroop
boter om in te bakken

Het makkelijkste is om alle ingrediënten in een foodprocessor te doen, dan ben je binnen 10 seconde klaar. Anders kun je het beste alle droge ingrediënten in een mengkom doen en daar de eieren en boter door roeren. Vervolgens kun je de melk erbij doen om het beslag te verdunnen. Voeg de citroenrasp toe en laat het vervolgens een minuut of 20 rusten.

Smelt wat boter in een pan. Giet het beslag in een pan tot het een doorsnede heeft van 10 cm. Laat de bessen en frambozen in de pannenkoekjes vallen, druk ze goed in het beslag. Het enige wat je moet onthouden: als er bubbeltjes aan de bovenkant komen, kun je het pannenkoekje omdraaien.  Nog een paar minuutjes op de andere kant en ze zijn klaar.

Serveer met Ahornsiroop of honing en extra vers fruit.

8 reacties

 1. Beste Ianna,

  Ik heb vandaag de fruitpannenkoejes gebakken. Als ik een pannenkoekje omdraai, dan wordt de ene kant met frambozen niet zo mooi. Frambozen zijn in tegenstelling tot blauwe bessen best kwetsbaar als deze gebakken worden. Waarschijnlijk moeten de bessen met een laagje beslag bedekt worden. Jouwe pannenkoekjes zijn zeker niet van de volkorenmeel gemaakt?
  Dank je voor je recepten.

  1. Beste Natalia,
   Graag gedaan. Bij mij blijven ze ook niet heel, maar je zou ze inderdaad met wat extra beslag kunnen bedekken (voor extra bescherming). Ik vind het echter nooit zo erg als de frambozen/bessen stuk gaan, want daardoor zijn ze heerlijk warm en zoet. Verder gebruik ik soms volkorenbloem, maar merk dat de verhouding 50/50 met normale het beste werkt. Je zout evt ook spelt of amandelmeel kunnen gebruiken. Succes!

 2. Ik heb voor je recept de speltmeel volkoren gekozen. Speltmeel is altijd volkoren.
  Dank je voor de tip. Amandelmeel klint goed.

  1. Hi Odette, dat durf ik niet te zeggen. Vers zijn ze natuurlijk het allerlekkerste, maar je zou het kunnen uitproberen. Ik ben in ieder geval heel benieuwd naar het resultaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *