Frisse yoghurt dip met za’atar

Met een buikje vol, na een heerlijke lunch bij de nieuwe Turkse hotspot Ali (binnenkort meer hierover), duik ik achter de computer. Er staat een lekkere yoghurt dip op mijn te wachten. Een kruising tussen tzatziki, za’atar en extra smaakmakers. Za’atar en ik zijn de laatste tijden echt best friends. Als de mogelijkheid er is, voeg ik het toe in veel van mijn gerechten. Een snufje door de couscous, bij gebakken aubergine of door standaard dips en smeersels; het brengt al je gerechten heerlijk op smaak. Mocht je nog geen potje met za’atar in huis hebben, dan kan ik het je zeker aanraden om aan te schaffen. Het is te koop bij Turkse winkels en zag laatst ook een potje van Jonnie de Boer voorbij komen.

Natuurlijk kun je het ook zelf maken. Het bestaat (vaak) uit een combinatie van sesamzaad, sumac, tijm en majoraan/oregano. Vul het aan met een snuf zout en je hebt een instant smaakmaker voor bijvoorbeeld in deze dip. Die weer perfect past bij een stukje gegrilde vis, als barbecue saus, dip voor (Turks) brood of op een lekkere burger. Binnenkort verschijnen er trouwens twee recepten voor burgers online: een met kip en de andere is een vegetarische burger, die stiekem beide erg goed past bij deze yoghurt dip.. Als je het eenmaal hebt geproefd, blijf je ervan eten.

Nodig:
Bereidingstijd: 10 minuten
150 gram dikke yoghurt (Griekse of Turkse bijvoorbeeld)
5 cm komkommer
1/2 teentje knoflook geraspt
Sap van 1/4 citroen
2 tl za’atar
snuf chilivlokken
paar takjes platte peterselie
Olijfolie
Peper/zout

Rasp de komkommer in een kommetje. Druk het water uit de komkommer. Voeg de yoghurt toe en breng op smaak met de knoflook, citroensap, 1 tl za’atar, zout en peper.

Schep in een mooi bakje, waarin je het wilt serveren. Maak met de achterkant van je lepel de oppervlakte plat en giet goede kwaliteit olijfolie erover. Bestrooi met de andere tl za’atar,  chillivlokken, fijngesneden platte peterselie en zeste van citroen. Breng eventueel extra op smaak met zout en peper.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *