Frisse maaltijdsalade met groene asperges, granaatappel en geitenkaas

Ik eet graag salade. Laten we daar duidelijk over zijn. Vooral wanneer het de temperaturen stijgen en de zomer in de buurt komt, krijg ik zin in knapperige salades met veel gezonde groenten, een portie zoutige kaas en een goede dressing. Een echte maaltijdsalade dus. Na het eten van zo’n salade voel ik me top. Het hoeft overigens niet perse mooi weer te zijn. Want laten we eerlijk zijn, wanneer blijft die zomer in Nederland? Na een paar dagen buiten de deur (of gewoon iets minder gezond eten) kan ik net zo blij worden van een vullende en vooral gezonde salade. Een echte maaltijdsalade. Zo was ik een paar weken geleden met vriendlief in Frankrijk. Een lang weekend genieten van al het lekkere eten daar: kaasjes, stokbrood, elke ochtend ontbijten met croissants, een glaasje wijn bij de lunch en ga zo maar door. Na vier dagen gingen wij weer naar huis en stond ik de volgende dag te springen om weer iets gezonds te eten. Grappig hoe je lichaam dan werkt.

Een vullende maaltijdsalade kun je op verschillende manieren samenstellen, maar deze punten houd ik graag in mijn achterhoofd. Ik denk niet dat er een juiste manier is, maar het is een handig geheugensteuntje en het resultaat is simpelweg erg goed. Een simpel stappenplan dus, in (bijna) willekeurige volgorde:

  1. Knapperige Bladgroenten. Hier begin ik altijd mee, en dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld: spinazie, boerenkool,
  2. of simpelweg een zakje salade uit de supermarkt. Tip: week slappe salades in ijswater om ze een extra kick te geven en ze komen zo weer tot leven.
  3. Een portie peulvruchten en/of granen. Denk hierbij aan linzen, kikkererwten, maar ook quinoa, rijst of een andere graan. Al laat ik deze soms ook weg, zoals bij deze salade. Maar wil je een goed vullende salade maken, dan is dit echt een must.
  4. Gezonde groenten. Mijn favoriet in elke salade. Hoe meer groenten hoe beter, en je kunt hier echt alles voor gebruiken. Hoe meer kleur, hoe leuker je salade eruit ziet en daarbij gaat de smaak met sprongen vooruit.
  5. Eiwitten en meer. Ik vind kaas een echte smaakmaker in een salade. Misschien komt het omdat ik een echt kaasmonster ben, maar een salade zonder kaas vind ik al gauw saai. Denk hierbij aan feta, haloumi, geitenkaas, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor vis, vlees of kip. Dat is natuurlijk geen kaas, maar wel superlekker.
  6. DYI dressings. Stiekem is dit het allerbelangrijkste bij een salade. Echt. Een goede dressing kan een simpele salade omtoveren tot iets geweldigs. Probeer een keer nieuwe smaken bij elkaar te brengen, gebruik een andere soort olie of azijn en maak je eigen smaakvolle en originele dressing.
  7. Extraatjes. Soms kun je een simpele salade nog een stapje verder brengen met een paar simpele toppings. De granaatappelpitjes en verse kruiden geven de salade net een extra boost aan smaak mee. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor noten, pitten, zaden, kiemen en ga zo maar door.

En nu denk jij misschien, ik heb hier geen tijd voor. Het hoeft gelukkig niet veel tijd te kosten. Elk weekend neem ik een kijkje in mijn keukenkastjes, maak ik een planning in mijn hoofd en bereid wat dingen voor. Ik neem de tijd om extra boodschappen te doen en bereidt alvast wat voor, zoals een lekkere dressing, het weken van peulvruchten, ik kook een paar porties granen en prep wat groenten. Op deze manier haal ik doordeweeks alleen paar verse ingrediënten, en maak ik binnen een handomdraai iets lekkers en dat zonder dat ik daar superveel tijd aan hoef te besteden.

Maak jij binnenkort een lekkere maaltijdsalade met het mini stappenplan? Of heb je een supergoed recept die anderen echt moeten maken? Deel jouw favoriete maaltijdsalade met foto op Instagram & Facebook met de #beginspirationsalade, of laat hieronder een linkje achter. Ik ben super benieuwd. 😀

IMG_1203

Nodig voor 2 personen:
Bereidingstijd: 20 minuten.
200 gram groene asperges
2 little gem
75 gram tuinbonen
75 gram doperwten
2 bosuitjes, fijngesneden
70 gram geitenkaas
4 el granaatappel
1 el verse munt
1 el verse dille
1 el verse platte basilicum

4 el olijfolie
2 el witte balsamico
peper en zout.

Was de groene asperges en snijd het onderste (stugge) deel van de groene asperges af. Bak ze in een klein scheutje olijfolie in een warme koekenpan voor 5-10 min, tot net gaar maar knapperig. Voeg in de laatste paar minuten de verse tuinbonen en doperwten toe. Deze hoeven alleen warm te worden.

Snijd de little gem, was deze goed en leg ze eventueel in ijswater om goed knapperig te laten worden. Droog goed af en doe de salade samen met de asperges, doperwten, tuinbonen en fijngesneden bosui in een ruime kom. Verkruimel de geitenkaas erboven. Bestrooi met granaatappel pitten en de verse fijngesneden kruiden. Mix alle ingredienten voor de dressing, giet over de salade en schep door. Breng op smaak met zout en peper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *