Freekeh salade met spinazie, witte bonen en feta

Happy New Year! Hebben jullie een gezellig feestje gehad? Nu alle feestdagen voor de komende tijd voorbij zijn, is het tijd om die ‘reset knop’ weer even in te drukken. De ‘zoveel’ gangen diners gaan terug de kast in en ik neem even een kleine pauze. Dit weekend heb ik mijzelf vrij gegeven, en dus ben ik van plan om niet te gaan bloggen en laat ik social media even voor wat het is (als het lukt)! Om het nieuwe jaar goed ontspannen en met nieuwe inspiratie in te luiden.. Echter, ik wilde jullie niet met lege handen achterlaten en dus maakte ik dit recept vorig jaar (dat klinkt toch zooo ver weg 😉 ) een recept voor jullie. Iets lekkers voor na de feestdagen, met een nieuw ingredient in de hoofdrol. Voor dit recept ging ik aan de slag met een ingredient waar ik tot op heden nog nooit eerder mee heb gekookt: Freekeh. Perfect om een freekeh salade mee te maken. Kennen jullie het al?

Freekeh is eigenlijk gewoon tarwe, maar deze versie wordt geoogst wanneer het nog jong en groen is. Vervolgens wordt het na de oogst geroosterd (of sommige gezeggen verbrand), wat het een enigszins rokerige en nootachtige smaak geeft. Het is heel lekker in salades, zoals deze, maar je zou het prima kunnen vervangen voor rijst, couscous en misschien zelfs als een soort risotto. In de Arabische keuken wordt het al langer gebruikt, zoals wel vaker, en Ottolenghi heeft ook een leuk recept online staan die ik binnenkort wil proberen: een freekeh pilav. Het maakt me erg nieuwsgierig!

Mocht je verder google-en naar Freekeh, dan zul je al gauw artikelen vinden over dit nieuwe ‘supergraan’. Het is immers een nieuw jaar, dus zullen er dit jaar vast ook nieuwe ‘superfoods’ verschijnen. Ja, het bevat veel vezels, het heeft een lage GI en ook een goede dosis ijzer, calcium, kalium en magnesium… Maar om het nu gelijk een ‘superfood’ te noemen, dat weet ik nog net zo niet. Het is in ieder geval lekker van smaak en gewoon leuk om mee te variëren. En met alle veggies erbij, is het nog gezond ook. 😉

Freekeh salade

Nodig voor 4 personen:
200 gram freekeh
sap van 1/2 sinaasappel
sap van 1/2 citroen
4 el olijfolie
1 el tahini
150 gram spinazie
1 kleine sjalot, zeer fijn gesneden
240 gram witte bonen
100 gram feta
6 takjes verse munt, alleen de blaadjes
4 el granaatappel pitten
Zout/peper

Kook de freekeh zoals vermeld op de verpakking. Maak in een ruime kom de dressing met de citroensap, sinaasappelsap, olijfolie, tahin en op smaak gebracht met zout en peper. Doe de witte bonen in een vergiet, spoel af en laat deze uitlekken.

Bak de spinazie in een klein scheutje olijfolie voor een paar minuten, tot het net geslonken is. Laat het niet te ver doorbakken, maar mocht je de spinazie rauw in de salade willen verwerken dan is dit ook mogelijk. In de winter geef ik echter de voorkeur voor net gebakken spinazie door salades.

Zodra de spinazie en freekeh klaar zijn doe je deze bij de dressing, voeg daar verder een fijngesneden sjalot, witte bonen, fetakaas en munt aan toe. Roer goed door zodat alles onder een lekkere laag dressing zit. Serveer op een ruim bord of in een laat het gewoon in de kom, bestrooi met de granaatappel pitjes en serveer gelijk.

4 reacties

  1. Ik vroeg me af waar jij je feta haalt een welke je koopt. Je hebt ze in potjes in blokjes of je hebt de Griekse feta in een blok (maar dan moet je de rest weer zo snel een opeten anders is het niet meer goed…). Benieuwd dus want het recept ziet er om te smullen uit !

    1. Ik koop de feta bij de Turkse winkel, maar soms ook bij de bio. Kijk je of je de echte feta kunt vinden, gemaakt van schapenmelk. Bewaar in de koelkast in een tupper of zakje wat vocht erin, dan blijft een stuk ook langer goed, maar het is inderdaad zo dat het niet voor eeuwig houdbaar is. 😉

  2. hoi! wat een lekker recept, ziet er goed uit!
    ik ben al een tijdje op zoek naar Freekeh, maar ik kan het niet vinden? waar koop jij dit?
    alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *