Franse uien taart

In maart vind ik de seizoensgroenten niet meer zo heel spannend en gevarieerd. Na de wintermaanden zit ik alweer met mijn hoofd in juni (en dat terwijl de lente nog niet eens is begonnen). Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan met een verse pasta gevuld met artisjok, tuinbonenhumus, tomaat-mais taartjes en omelet met snijbiet. Heerlijk!

Door het niet zo mooie weer van de afgelopen dagen besloot ik te koken met de laatste ingrediënten die ik in huis had. Dankzij de veggiebox waren dit voornamelijk uien! In de koelkast lag nog een stuk Gruyere, dus mijn keuze was gauw gemaakt: uientaart! Vandaag het recept voor een echte Franse uientaart! Het deeg maak je natuurlijk zelf, hoe je dat doet lees je hier. Erg simpel om te maken, nog lekkerder om te eten. Heerlijk met een groene salade en een goed glas witte wijn!

Het originele recept komt van Smitten Kitchen, al heb ik het recept naar mijn smaak aangepast. Smitten Kitchen volg haar foodblog al jaren. Het was een van eerste foodblogs die ik begon te lezen, aangezien ik verliefd werd op haar mooie foto’s. In haar ieniemienie keukentje in New York maakt zij de heerlijke gerechten. Niet altijd even gezond, maar het ziet er altijd geweldig uit!

Wat heb je nodig?
1 portie deeg!

10 gram boter
1 tl olijfolie
6-7 uien, in dunne ringen (ongeveer 600 gram)
1 grote teen knoflook
200 ml groentebouillon
een scheutje cognac (optioneel), anders witte wijn
100 gram gruyere, geraspt
1 groot ei
150 ml room
Snuf zout en peper

Rol het deeg uit en bedek een ingevette springvorm met een doorsnede van 23cm. Druk zachtjes de randen in de hoeken en zorg dat er geen gaatjes in het deeg komen. Blind bak het deeg in de oven zoals hier wordt uitgelegd.

Smelt ondertussen de olijfolie en boter samen in een grote koekenpan. Doe de uien erbij en zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn met het boter/olijfolie mengsel. Zet de pan op een middel-laag vuur en laat de uien voor 15 minuten rustig bakken. Wanneer de uien gekarameliseerd zijn, voeg je de knoflook toe. Blus na een paar minuten af met de cognac (of witte wijn) en voeg vervolgens de bouillon erbij. Laat de zacht pruttelen tot alle bouillon is verdampt. Breng op smaak met wat zout en peper. Let op: gebruik niet te veel zout, aangezien de gruyere ook een ziltige smaak heeft.

Leg de gekarameliseerde uien (met zo min mogelijk vocht) in de quichevorm Mix in een kom het ei met de room en schenk dit eroverheen. Kijk uit dat de vorm niet overstroomt. Bestrooi met kaas en bak voor ongeveer 35-40 minuten, of tot je er met een scherp mesje in kunt prikken en er geen zacht ei mengel eraan blijft plakken.

1 reactie

  1. De taart zit nu met vulling in de oven. Hij ruikt heerlijk! Ik heb een speltbodem gemaakt met een beetje gruyère door het deeg. Het eimengsel met soyaroom… Fijne zondagmiddag activiteit! Het smaakt vast heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *