Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Food, don´t waste it!

Ik kwam dit plaatje een tijd geleden tegen en de boodschap sprak mij wel aan. Want sommige punten van dit lijstje wordt wel eens vergeten. Bij mij is het de onderste regel, dat is mijn zwakke plek, mijn achilleshiel. Ik gooi te snel dingen weg. Ik probeer er vaak op te letten, maar op een of andere manier betrap ik mijzelf erop dat ik dingen te makkelijk in de prullenbak gooi. Onder het motto van: dat eet ik toch niet meer op, of het is vast niet meer goed/over datum.

Het is bizar hoeveel we met z’n allen weggooien. De feiten liegen er niet om: de Nederlandse consument gooit ongeveer voor €2,4 miljard aan eetbaar voedsel weg, omgerekend is dat ongeveer €400 per persoon. Daar kun je best leuke dingen voor kopen!  Je kunt ook zeggen dat van alles wat we kopen 20% in de afvalbak terecht komt, dan is dat best veel. Ruim de helft daarvan is verspilling! Als in je had het niet hoeven weggooien en gewoon kunnen opeten.

De andere punten gaan gelukkig een stuk beter. Ik probeer zoveel mogelijk bio en lokaal te kopen, kook het met liefde (neuriënd achter het fornuis als ik vriendlief mag geloven), eet niet zoveel vlees, wel redelijk wat tarwe (helaas) en goede porties maken dat vind ik ook best lastig! Gelukkig heb je nu van die dingen als thuisafgehaald.  Hier kun je, wanneer je weer eens van grote porties hebt gemaakt, het delen en “verkopen” aan de buren..

Use what is left, tja, iets om aan te werken dus!  Maar dan vraag ik me af, wat doen anderen? Gooien jullie veel weg? En wanneer dit niet het geval is, wat doen jullie met alle restjes? Ik ben benieuwd..

3 Discussions on
“Food, don´t waste it!”
 • Hoi Ianna,

  Ik deed dat ook altijd.. Altijd te veel in huis, en vriend durft eten niet meer te eten als het een dag niet aangeraakt is (wat ik onzin vind, maar goed..).

  Nu probeer ik er ook beter op te letten. Maak 1x in de week een lijstje met wat ik ga koken. Maak soms juist extra porties die ik dan in 1- of 2-persoonsporties invries. (met een vaccuumsealer, topding!) Ik kijk dan ook of ik of mijn vriend wel of niet thuis eet, uitgebreid koken wanneer ik tijd heb en snellere gerechten als we nog weg moeten.

  Eind van de week hou ik dan vaak ook wel wat over. Van groenten maak ik meestal soep (minestrone-soep, ideaal voor alle “left-overs!) of ik maak er sap van, in combinatie met fruit. Fruit wat tegen weggooien aanzit, gooi ik sowieso in de sapcentrifuge. Ik koop ook niet teveel beleg en zuivelprodukten, want dat is meestal hetgene wat in de prullebak beland.

  grtz maaike

  • Hai Maaike,
   Dank voor de tips! Binnenkort maar eens uitproberen om voor een week lang een planning te maken en me daar aan te houden (staat immers ook op mijn uitdagingen lijstje!). Kijken of dat werkt!

 • Hai Ianna,

  Het geeft mij in ieder geval wat meer rust. Ik hoef niet iedere dag na mijn werk eerst naar de (super)markt om boodschappen te doen, maar kan thuis meteen beginnen met koken. Ik kijk ‘s ochtends in mijn “eet-agenda” wat er op het menu staat en haal dan evt nog dingen uit de vriezer die ik nodig heb. Ook een goede food-saver is echt een uitkomst. Ik heb nu een vrij simpele van Krups, maar wil graag een iets betere kwaliteit om het vaccuum beter te krijgen. Dat lukt met deze niet 100%. (http://www.kookwarenwinkel.nl/c-1593437/foodsaver-vacuumsystemen/)

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.