Fluffy Pancakes

Afgelopen week bakte ik, voor het eerst sinds tijden, weer eens pancakes. Zo’n stapel van die luchtige, fluffy en sponzige pancakes en eten met maple siroop en fruit. Zo lekker. Ze maken de dag altijd net iets specialer. Vooral met een doodgewone dag zoals Valentijndsdag om de hoek, is dit een perfect recept om te maken. 😉 Zoals ik eerder vertelde, doen wij eigenlijk niks speciaals op Valentijnsdag. Al probeer ik Vriendje elk jaar toch weer over te halen om mij een ontbijt op bed te brengen. Tot nu toe geen succes, maar wie weet dat het dit jaar wel lukt.

De perfecte pancake is moeilijk om te perfectioneren, maar ondertussen heb ik een paar trucs gevonden om ze geweldig goed te maken. En deze tips deel ik natuurlijk graag met jullie.

Laten we beginnen bij het begin: het beslag. Het is belangrijk om deze niet te over-mixen. Een glad beslag maakt de pancakes juist helemaal niet luchtig. Stop dus met roeren zodra er nog kleine klontjes in het beslag zitten. Op het juiste moment stoppen, dat is lastig. Ik doe het nog steeds wel eens fout, dat kan gebeuren. En wanneer je dan klaar bent met je beslag, laat dit voor minimaal 15 minuten rusten. Zo heeft het beslag, of beter gezegd het meel, de tijd om de vochtige ingrediënten op te nemen.

luchtige pancakes recept

Wanneer je eenmaal begint met bakken, zet het vuur dan niet te hoog. Zorg ervoor dat de onderkant lichtbruin is en er aan de bovenkant luchtbelletjes ontstaan. Op dat moment kun je de pancakes omdraaien (en draai ze ook maar een keer om). Laat ze niet in de pan liggen, maar leg ze op een bord en eet ze het liefst gelijk op. Zo voorkom je instortingsgevaar.

De laatste tip waar ik nu echt van overtuigt ben, is het volgende: Gebruik eiwitten en klop deze eerst luchtig, voordat je ze aan het beslag toevoegt. Wauw. Dit maakt echt een groot verschil. Ik kreeg een fles Two Chicks, vloeibaar en gepasteuriseerd eiwit in een fles, dus ik heb deze gebruikt. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon eieren gebruiken. De eidooiers kun je aan het beslag toevoegen, of gebruiken voor andere recepten zoals mayonaise, Hollandaisesaus (over je gepocheerde eitjes = Eggs Benedict) of een home made custard voor over appeltjes uit de oven. Yum, dat is lekker… Misschien moet ik dat binnenkort eens maken.

Hoe dan ook, nu eerst de pancakes. Inclusief filmpje, want het is weer vrijdag. Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden. 😀

[youtube=https://youtu.be/itgnTdlwyHs&w=650&h=430]
Bekijk ook mijn andere ontbijt video’s op mijn You Tube kanaal en vergeet je niet te abonneren. Ik ben onwijs nieuwsgierig welk recept jij het allerlekkerste vindt? Deel het resultaat met de #beginspiration op social. En natuurlijk staat er volgende week weer een nieuw ontbijtje online.

Nodig voor 3-4 personen:
3 grote eiwitten
125 gram bloem
1 tl bakpoeder
150 ml melk
snuf zout
boter, olijfolie, of kokosolie

Begin met het scheiden van de eieren, waarbij je voor dit recept alleen het eiwit gebruikt. Doe de eiwitten in een ruime kom.

Voeg de bloem, snuf zout, bakpoeder en melk bij elkaar in een andere kom, en roer tot net gemixt. Het maakt niet uit als er een paar klontjes in zitten. Klop de eiwitten tot tot ze stevig en luchtig zijn, en de vorm van de mixer in het eiwit blijft staan. Vouw de eiwitten in beslag, en laat voor 15 minuten staan.

Verwarm een ruime koekenpan en voeg hierin een klontje boter, olijfolie of kokosolie. Schep per pancake ongeveer twee eetlepels beslag in de pan. Bak deze voor een paar minuten tot ze stevig zijn, er bovenaan belletjes ontstaan en lichtbruin gebakken. Voeg eventueel extra smaakmakers toe aan de ongebakken kant, zoals chocolade, bosbessen, banaan, en draai de pancakes dan om met behulp van een spatel. Bak totdat goudbruin en gaar. Ga zo door tot al het beslag op is. Serveer gelijk.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *