Feta en olijfcake

De eerste dag van mijn kookboek challenge zit erop en deze feta en olijfcake van Yvette van Boven mag het spits afbijten. Een hartige, onwijs simpele en vooral lekkere cake om te maken. Maar, laat ik bij het begin beginnen. Het is maandag ochtend, de wekker gaat rond kwart over zeven en dus start ik de dag met een van mijn favoriete ontbijtjes: pancakes met fruit. Op deze maandagochtend ga ik aan de slag met de Amerikaanse boekweitpannenkoekjes uit Honestly Healthy. Het is een kookboek vol gezonde recepten. De pancakes smaken goed, al vind ik deze fluffy pancakes stiekem nog lekkerder.

Terwijl ik mijn ontbijt aan het maken ben, ga ik ook aan de slag met de lunch. De salade met mais, tomaten en mozzarella uit mijn nieuwe kookboek Love & Lemons. Een simpele en frisse salade die perfect past bij het mooie zomerweer. Helaas vind ik geen baby spinazie in winkel, dus gebruik ik een little gem die ik in de koelkast heb liggen. Verder eet ik een restje van mijn rode bieten salade, niet uit een kookboek, maar ik vind het zonde om weg te gooien. En niet te vergeten een plakje van deze heerlijke feta en olijfcake.

Voor het avondeten maak ik vegetarische burgers met halloumi uit het Green Kitchen Travel kookboek. Mijn liefde voor burgers is groot, zoals jullie weten. Al hoeft een vegetarische burger voor mij niet perse op een broodje te zitten, en dus eet ik ze nu met een salade uit Licht! Van Hugh Feanley Whittingstall. De burgers smaken super goed, maar vallen snel uit elkaar. Al denk ik dat een eitje en een eetlepel meel door de groenten het probleem al gauw oplost. Het recept voor de tahin-yoghurt saus vind je erbij en het smaakt goed bij elkaar.

Hoe dan ook, het draait vandaag allemaal om deze lekkere feta en olijfcake. Eet een paar plakken bij een soep, salade of gewoon zo. Mocht je niet alle ingrediënten in huis hebben, vervang het voor iets anders zoals: chilipeper, geroosterde paprika’s, een andere soort kaas, verse (of gedroogde) kruiden, gepofte knoflookteentjes en ga zo maar door. En een laatste advies voor vandaag: wacht niet te lang met het maken van dit recept. Je krijgt er spijt van. Geloof mij maar, ik kan het weten.

Feta en olijfcake

Nodig voor een feta en olijfcake (±12 plakken):
Bereidingstijd: 1 uur
Uit het kookboek Home Made Zomer – Yvette van Boven
250 zelfrijzend bakmeel
100 ml olijfolie
100 ml witte wijn
3 eieren
250 gram olijven, gemengd
150 gram feta
100 gram parmezaanse kaas
vers gemalen peper

Verwarm de oven voor op 160 graden. Je kunt alle ingrediënten in een keer bij elkaar doen, maar ik houd de droge en natte ingrediënten het liefst gescheiden. Doe dan alle vloeibare ingrediënten bij elkaar, voeg dit bij de droge ingrediënten en roer tot net gemengd.

Vet een cakevorm in, doe het beslag erin en bak voor ongeveer 45 minuten of tot een prikker er mooi droog uit komt. Controleer af en toe hoe het met je cake gaat, want bij mij duurde het bijvoorbeeld 50 min voordat de cake mooi gaar was.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *