Wat eten we met kerst in 2016?

Nog twee nachtjes slapen en het is Kerstmis. Kerstmis is echt mijn favoriete tijd van het jaar. Zodra de Sint het land uit is, staat de kerstboom al in de woonkamer. De verwarming gaat een paar graden hoger, kerstboom aan, kerstliedjes op de achtergrond en dan heb je mij te pakken. Om al het lekkere eten niet te vergeten.

Zodra mijn vriendinnen beginnen over hun Kerst plannen, ben ik ook heel nieuwsgierig wat ze dan precies gaan eten. Een vijf gangen diner met bijpassende wijnen, een lunch in plaats van diner, of juist allemaal kleine hapjes in plaats van verschillende gangen. Het viel mij op dat we dit jaar echt anders Kerstmis gaan vieren dan voorgaande jaren. Klassiek in plaats van gezond, snel in plaats van uren koken en iedereen neemt iets lekkers mee. Wat zijn jouw plannen met Kerst dit jaar? Dit viel mij op:

Klassiekers
We aten een paar jaar geleden met Kerstmis nog ingewikkelde amuses, mini hapjes met explosieve smaken en imposante hoofdgerechten. Een stressvolle gebeurtenis voor de gemiddelde thuis kok, waar al weken van te voren over na wordt gedacht. Vorig jaar stonden de quinoa salades en gezonde (vega) hoofdgerechten op tafel, maar dit jaar gaan we echt terug naar de klassiekers. Denk aan de garnalencocktail, hertenbiefstuk en chocolademousse. Drie of misschien vier gangen, met goede producten en herkenbare smaken.

Minder tijd in de keuken
In het algemeen koken we met z’n alleen steeds minder. Na een drukke dag willen we stiekem maximaal een half uurtje in de keuken staan, en dan het liefst nog iets gezonds eten. Ook met Kerstmis staan we minder in de keuken, nu gemiddeld een half uurtje minder dan vorig jaar, en kiezen we dus voor de simpele (soms zelfs kant en klare) opties in de supermarkt.

Vlees
Carpaccio, rollades, varkenshaasjes en wild. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de huishoudens kiezen voor een stuk vlees als hoofdgerecht met Kerstmis. Niet perse een goede ontwikkeling als je het mij vraagt. Waarom? Het milieu, dierenleed en onze eigen gezondheid. Maargoed, misschien kan ik daar beter een losse blog over schrijven. Gelukkig besteden we gemiddeld wel meer geld aan een stuk goed vlees, en kijken vaker waar ons vlees vandaan komt.

Shared dining
Blijkbaar is shared dining de nieuwste trend van dit jaar: iedereen maakt verschillende hapjes en die je dan als een soort ‘hapjesbuffet’ met elkaar deelt. Heel handig als je zelf geen zin hebt om de hele dag in de keuken te staan (of in ieder geval die twee uur, al moet natuurlijk iemand dit gemiddelde omhoog halen). Ontspannen, handig met kinderen en je kunt zo nog meer lekkers proeven met Kerstmis. Bekijk onderstaande video om meer te weten te komen over deze Kersttrend van 2016.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Albert Heijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *