Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Erik’s Delicatessen Amsterdam

Erik’s Delicatessen op het Beukenplein is ondertussen een ‘household’ name in Amsterdam. Je kunt er terecht voor de lekkerste kazen, hammen en worsten, bijpassende wijnen, mijn favoriete champagne (om even decadent te doen), verse broden en veel meer. Ik doe hier graag mijn boodschappen; van verse ricotta tot de heerlijkste olijven. Met Erik sprak ik over zijn passie en visie voor de toekomst.

“Het begon allemaal zo’n 20 jaar geleden met een vergeten boodschappenwinkeltje een paar deuren verderop. Een klein winkeltje, waar je gauw langs ging voor suiker, koffie of een ‘onsje kaas’. In een buurt waarbij mensen nog niet zoveel geld hadden, waar de melk nog werd rondgebracht en je als ‘kruidenier’ een boete kreeg wanneer je niet genoeg melk inkocht.” vertelt Erik.

Erik begon klein, maar begon steeds meer liefde te krijgen voor de producten die hij verkocht en de klanten die langskwamen. Ondanks dat voor hem de winkel soms een gevangenis leek; je kunt immers nooit ergens naartoe, kreeg hij gelukkig wel veel bezoek. De klanten vertelden hem over hun vakanties en de lekkere (streek) producten die ze daar hadden geproefd en Erik leefde zo met hen mee. “Ik luisterde aandachtig naar hun verhalen; om vervolgens dat ene kaasje, stukje ham of fles wijn te vinden, het zelf te proeven en in de winkel te gaan verkopen”. Al gauw zag hij waar zijn waarde lag in de winkel lag namelijk in het contact met mensen. Dat is tenslotte detoegevoegde waarde ten opzichte van de supermarkt. Hij is dit in de winkel naar voren gaan brengen en doet dit nog steeds. Met als wens dat mensen van het leven houden en van lekker eten kunnen genieten.

Eriks 4Ondertussen is het ‘kruideniers winkeltje’ uitgegroeid tot een imperium; Erik’s Delicatessen exporteert kazen naar Zuid-Afrika en Suriname, doetzaken in China en levertaan meer dan 80 horecazaken. Ze staan op verschillende markten in Amsterdam, hun producten worden geserveerd in verschillende restaurants en jevindt Erik’s kazen terug in concepten als Hello Fresh en ze werken dagelijks samen met het Vlaamsche Broodhuys.

Kaas is de hoofdzaak; van Nederlandse bodem en uit het buitenland. Ze affineren zelf ook, met achterin de winkel een grote opslag om zelf kaas te rijpen en bewaren. Verder horen daar betaalbare, maar ook bijzondere wijnen bij. In de winkel vind je verder vele andere producten zoals vers brood, olijfolie, zout met leuke smaken, charcuterie, maar ook nootjes en chocolade. Niet alles is biologisch, maar ze weten altijd wie het gemaakt heeft.

Vanaf vandaag (1 september) is Erik’s Delicatessen aan de slag met een nieuwe uitdaging: elke dag open, van 8.00-20.00 u. Om vanaf volgend jaar te starten met een nieuw concept. De heerlijke producten blijven, maar dan in een nieuw jasje.


Bij binnenkomst wordt je gelijk overspoeld door de vele heerlijke keuzes, maar wat moet je zekerproberen? Erik’s favorieten:

  • Remeker Olde! Een 14 maanden gerijpte, rauwmelkse kaas vol smaak uit Lunteren.
  • Boeren overjarige kaas. Een 36 (!) maanden gerijpte kaas, uit de Bommelerwaard.
  • Voor een echt goede wijn kies je volgens Erik de Viognier uit Greyton, Zuid-Afrika uit 2011. Zoals Erik omschrijft: “Nee Ianna, geen wijntje.. Echt een wijn! Daar hoef je niks bij te serveren, gewoon van genieten”.
  • De Pomponette is daarentegen een stuk vriendelijker van smaak (en prijs). Een perfecte keuze voor op een mooie zomerdag.
  • Uit de categorie charcuterie is de Serranoham een must. Gewoon zo, of verwerkt in een lekkere salade.
  • En dan natuurlijk het perfecte kaasplankje: beginnen met de camembert ‘Bergens Blond’ uit Nederland. Een stukje Skaepsbloem, een schapenkaas uit Rijsdorp, gerijpt in kruiden uit eigen weiland. De Brabandse Blauwe ‘Tonneke Koe’, heerlijk romig en licht van smaak. Kies daarbij een stukje echte ‘stinkkaas’ zoals de Langres uit de Bourgogne en genieten maar.
3 Discussions on
“Erik’s Delicatessen Amsterdam”

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.