Eiersalade

Vorige week zondag ging ik naar de lezing van Clara ten Houte de Lange in het Okura. Zij gaf die dag een handige tip voor het ontwikkelen van nieuwe recepten, namelijk: luister en kijk naar de mensen in de supermarkt. Mobiele gesprekken zijn heel handig om af te luisteren, maar bekijk ook de inhoud van het boodschappenmandje, om vervolgens een eigen recept of inspiratie uit te halen. Nu blijkt, in mijn supermarkt lopen niet heel veel mensen met culinaire ideeën. Het enige wat mij opviel, was de hoeveelheid mensen die kant en klare eiersalade kochten… Waarom? Het is immers zo makkelijk om te maken!

Ik maak en eet het bijna nooit, maar wanneer ik in een wilde bui ben en het toch besluit om te gaan maken, ben ik gelijk weer fan. Ik ga hier natuurlijk wel een stapje verder dan een eiersalade van een geprakt eitje en een lepel mayonaise (al is dat stiekem best lekker). Wanneer goed klaargemaakt, kan een eiersalade heerlijk zijn. Voor mij betekent dit: perfect gekookte eitjes en net genoeg “saus” om het smeuïg te maken.  Een dotje mosterd voor iets pittigs en een bosuitje (en eventueel fijn gesneden selderij) voor wat knapperigs! Zin in iets anders? Maak dan deze top combinaties: eiersalade met kerrie en pistache, of eiersalade met bieslook en tuinkers. Daar mag je me op een zondag ochtend best voor wakker maken.. Jummy!

Wat heb je nodig?
4 eieren
1 eetlepel mayonaise, eventueel zelf gemaakt. (Doe bij zelf gemaakte mayo geen mosterd bij de eiersalade, of een klein beetje, want die zit ook al in de mayonaise.)
1 eetlepel (plantaardige) yoghurt
1 tl mosterd
1 bosuitje, in dunne ringen
zout/peper

Je kunt ook 2 eetlepels mayo of alleen yoghurt gebruiken, net wat jij het lekkerste vind.

Leg de eieren in een pannetje en bedek met koud water. Breng aan de kook. Wanneer het begint te pruttelen zet je het vuur zachter en een timer op ongeveer 10 minuten. Als het goed is, is het eigeel net gestold en heerlijk voor in de eiersalade. Wanneer je kookwekker af gaat, giet je de eieren af en laat je ze “schrikken” onder koud stromend water.

Pel de eieren en snij in stukjes. Doe de stukjes ei in een kom, met daarbij 1 theelepel goede mosterd (Dijon bij voorkeur), het bosuitje in dunne plakjes, zout, peper, de mayonaise en/of yoghurt. Roer even goed door. Serveer op een vers zuurdesem of speltbroodje! Bestrooi eventueel met wat gehakte peterselie.

5 reacties

  1. Dit lijkt me super lekker om eens zelf te maken! Ik houd wel van eitjes… oh trouwens, volgens mij wilde je nog een link toevoegen onder “LINK!!” in de tekst 😉

    1. Haha, wat stom! Helemaal over het hoofd gezien. Ik heb het gelijk veranderd, bedankt! 😀 Het is weer eens wat anders, simpel om te maken en daarbij; zelf gemaakt is zoveel lekkerder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *