Een rode pasta saus; iedereen kent het en iedereen maakt het… en in sommige gevallen wordt er nog steeds een potje kant en klare saus gebruikt. Afgelopen week viel het mij weer op toen ik tijdens het spitsuur in de supermarkt stond. Ik liep door het pasta schap en zag verschillende mensen een kant en klare saus uit het rek halen. Niet een persoon, maar echt een aantal. Ze kozen het meeste voor die met gehakt erin (iek!), en de andere favoriet was de simpele tomatensaus; met tomaat, kruiden, knoflook, smaakversterkers en vooral wat e-nummers. Die pakjes en zakjes waren populair die avond. Ondertussen kon ik maar een ding denken: zelf een simpele tomatensaus maken voor over de pasta is zoo simpel.
Dus voor diegenen die nog steeds pastasaus uit een potje gebruiken, deel ik vandaag een recept voor een echt lekkere en vooral simpele pastasaus. Een kleine hint: het is echt heel simpel en je hebt maar een handvol ingredienten nodig. De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis, dus je hoeft niet eens naar de supermarkt. Voor mij blijft dit de basis waar je mee kunt spelen en variëren. Je kunt het “officiëler” maken met een fijngesneden wortel en selderij in het begin, deze fruit je mee met de ui. Of blus het af met een restje rode wijn voor een intensere smaak. Je kunt de kruiden uit een potje gebruiken als je niks in huis hebt en een rood pepertje toevoegen voor extra spice. Voeg groenten toe voor meer body, of bak wat gehakt aan voor een ‘bolognese’ saus. Voeg daarna deze simpele tomatensaus erbij en je hebt de lekkerste pastasaus ooit. 🙂 Ik maak het graag af met wat vers gescheurde mozzarella (vooral lekker met een pittige saus) of vers geraspte parmezaanse kaas. Hier kan geen pakje of potje tegenop.
Nodig als basis voor 2-4 personen, 2-3 bij alleen rode saus, 3-4 bij extra vulling zoals groenten etc:
½ ui, fijn gesneden
1 teentje knoflook, fijngehakt
1/2 tl gedroogde tijm
1/2 tl gedroogde oregano
1 blik gepelde tomaten
paar blaadjes verse basilicum (optioneel)
zout/peper
olijfolie
Snij de ui fijn, doe deze met een scheutje olijfolie in een pan en fruit aan tot ze glazig worden. Doe de knoflook en kruiden erbij, roer goed door. Blus af met het blik gepelde tomaten. Ik doe vaak een beetje water in het blikje, om zo alle restjes tomatensap mee te krijgen en ondertussen de saus gelijk iets te verdunnen. Breng op smaak met peper en zout. Zet een deksel op de pan en laat de pastasaus op zacht vuur voor 15 minuten pruttelen. Roer af en toe door. Wanneer je aan het ‘wachten’ bent op je verse pastasaus kun je een grote pan water opzetten en de pasta bereiden zoals vermeld op de verpakking.
Zodra de pasta saus klaar is, maar de rest van je gerecht nog niet dan is dit geen probleem. Je kunt het rustig in het pannetje laten staan. De dag later is het zelfs vaak lekkerder van smaak! Voeg op het laatste moment de verse blaadjes basilicum erbij. Serveer met de pasta en eventueel wat verscheurde mozzarella (vooral heerlijk met een pittige saus) of rasp wat verse parmezaanse kaas eroverheen. Op en top genieten, en daar kan geen pakje of potje tegenop!
Restjes saus bewaar je makkelijk voor 2 dagen afgesloten in de koelkast, of vries in voor een volgende keer.
Hoi Ianna,
Ik heb veel verse tomaten die ik voor dit recept wil gebruiken (even zelf in heet water leggen en pellen). Denk je dat dat ook kan, of zou de saus dan veel wateriger worden? Alvast bedankt!
Zeker! Is erg lekker. Breng het goed op smaak en laat inkoken, mocht het te waterig zijn. Succes! 😀