Echt Eten

Sinds een paar maanden schrijf ik hier een blog over eten. Ik vind het belangrijk om gezond, maar vooral eerlijk te eten. En ja, soms hoort daar voor mij een stuk zelfgemaakte chocoladetaart bij of iets wat misschien als minder “gezond” wordt gezien. Door middel van deze blog hoop ik mensen te laten nadenken en bewust te maken van eten. En daarbij een beetje inspiratie mee te geven, door middel van recepten of dingen die ik lees. Want zoals mijn blog naam al zegt.. Beginspiration! Begin met inspireren!

Zo ook vandaag, want het is Food Revolution Day! Een dag om stil te staan bij echt eten. Een dag waarop alle “foodlovers” over de hele wereld hun kennis, talenten en producten met elkaar delen, zoals Jamie Oliver het beschrijft. En als Jamie Oliver fan kan ik natuurlijk niet achter blijven! Ik heb altijd met veel plezier naar zijn programma’s gekeken. Zowel kookprogramma’s, waarbij je uiteindelijk kwijlend voor de tv zat, als de afleveringen waarbij hij de ongezondste stad van Amerika gezonder wilde maken. Na een marathon (lees: alle afleveringen achter elkaar kijken) zie je dat het een tikkeltje in scene gezet is, maar ik denk dat hij zijn passie om alle mensen gezonder te laten eten wel overbrengt. Dus toen ik een berichtje kreeg van Monique Tielemans met de vraag of ik wilde meedoen met haar Food Revolution Event, was ik gelijk enthousiast.

We moeten terug naar de basis en nadenken over waar ons eten vandaan komt. Uit een pakje hoort echt eten in ieder geval niet te komen. Ook de verhouding met eten lijkt te veranderen. Alles moet snel, makkelijk en het liefst ook nog goedkoop. De kiloknallers en “processed foods” gaan als warme broodjes over de toonbank. Maar het is niet echt! Ik vind het soms sneu om te zien: kinderen in de supermarkt die gaan “lunchen” met blikjes energydrank en chocoladebroodjes. Het is niet echt! Je wordt er niet groot en sterk van, helaas. Je wordt misschien wel groot, maar niet op de goede manier. Jaarlijks overlijden er meer dan 2.8 miljoen mensen aan obesitas.

Dus voor vandaag wil ik jullie twee dingen meegeven. Allereerst een heerlijk recept! Real food betekent voor mij zelf in de keuken staan, potten en pannen op het vuur (en in dit geval, pasta machine uit de kast!) en het delen met vrienden en familie. Samen aan een grote tafel, in Italië, geruit schort om en met veel zon. Oké, ik dwaal wat af..

Ik wil jullie vragen: Stand up for real food today! Twitter (#foodrevolution) en Facebook er op los, deel dit blogje, geef je mening, neem een kijkje op de Food Revolution Day website of het blog van Monique als je zelf een steentje wilt bijdragen.

Nodig (lunch, 6 personen):
pastadeeg – ongeveer 600 gram

4 verse eieren
400 gram bloem ( 300 gr semolina en 100 gr tarwebloem)
Pasta machine of zo’n pastadeegroller, dat is een stok zonder handvat

Echte pasta saus:
Olijfolie
2 of 3 sjalotten
1 grote teen knoflook
2 wortels (in hele kleine stukjes)
3 stengels bleekselderij (in hele kleine stukjes)
500 gram kleine tomaatjes (gehalveerd)
rasp van ½ citroen (liefst biologisch)
klein handje basilicum
2 handen Parmezaanse kaas of pecorino
zout/peper

Zeef de bloem in een berg op je werkblad (of in een grote kom), maak een kuiltje in het midden en doe daar de eieren in. Meng de eieren vanuit het midden door de bloem en maak er een soepel deeg van. Leg het voor ongeveer 30 min in de koelkast om het te laten rusten.

Rol het deeg uit met behulp van de pasta machine, zo dun mogelijk. Het moet er best een aantal keer doorheen. Let op dat je de rollers bestuift met bloem zodat de vellen niet aan elkaar gaan plakken. Snij het met de pastamachine in de gewenste vorm. Laat de pasta even “drogen” en ga verder met de saus.

Doe een scheut olijfolie in een pan, fruit daarin de fijngesneden ui, wortel en bleekselderij in tot ze zacht worden. Pers de knoflook erbij en bak even mee. Voeg de gehalveerde tomaatjes erbij en laat deze ook zacht worden. Raps de helft van een citroen erbij.

Breng in een grote pan water aan de kook met een goede eetlepel zout.

Als het sap van de tomaatjes er een beetje uit begint te lopen, kook je de pasta beetgaar in de pan met water. Voeg ook een paar eetlepels kookwater van  de pasta bij de tomatensaus. Het zetmeel in het pasta water bind de “saus” een beetje. Breng op smaak met peper en evt een beetje zout (let op niet te veel, want in zowel het water van de pasta als de Parmezaanse kaas/pecorino zit al zout). Zet het vuur uit en voeg de gekookte pasta bij de “saus”. Bestrooi met gescheurde blaadjes basilicum en een hand Parmezaanse kaas of pecorino. Roer goed door.

Serveer, bestrooi met nog wat meer Parmezaanse kaas en eet smakelijk en geniet ervan!

—————————————————————————————

De volgende FoodBloggers en FoodLovers doen ook mee aan Food Revolution Day en geven hun kijk op ‘real food’: 

www.uitpaulineskeuken.nl   www.dutchfoodrules.nl    www.wildvleesch.nl    www.vandeboer.nl   www.foodnext.nl    www.veggiechallenge.nl    www.spinazieacademie.nl www.kleuropjebord.nl www.beginspiration.nl
www.smulpaapje.nl (= @cookstr2009 organizes a Twinner)   www.alexstyling.nl    www.junglefrog.nl    www.thefoodagency.nl   www.kimvanvelzen.nl

Zin in een dagje Rotterdam? Check dan dit Food Revolution Day Event Dutch FoodBloggers @Eetlokaal Meet-up

————————————————————————————–

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *