Echte uiensoep met cheddar croutons

Ik zou het bijna niet hardop durven zeggen als “foodie”, maar wanneer ik een paar kilo uien bij elkaar heb gespaard dan weet ik nooit zo goed wat ik ermee moet doen. Natuurlijk gebruik ik ze als smaakmaker, maar verder dan een uienquiche (overigens wel een hele lekkere) of deze uiensoep kom ik niet. En dat terwijl het zo’n alledaags en veel gebruikt ingrediënt is. Dus: mocht iemand nog leuke suggesties hebben, lemmeknow!

De uiensoep is geïnspireerd op een recept van Jamie Oliver. Simpel om te maken, al kost het wel wat tijd voordat het klaar is. Dan bedoel ik natuurlijk dat je de uien goed moet laten zweten en de soep moet laten pruttelen. Hierbij hoef je zelf niet de hele tijd aanwezig te zijn; dat scheelt. In het uurtje dat de uien op het vuur staan, kijk ik af en toe of het goed gaat. Voor de rest kan ik rustig andere dingen doen, terwijl het huis steeds lekkerder gaat ruiken. Perfect wanneer de dagen (helaas) weer wat korter worden, het af en toe weer gaat regenen en het net iets frisser wordt in huis. Of ik maak het gewoon, wanneer ik zin heb in wat comfortfood.

Een tip: je hebt ongeveer 600 gram ui nodig, maar ga gerust je gang en gebruik verschillende combinaties. Deze combinatie werkt voor mij, maar je zou de gewone uien ook eens kunnen vervangen voor bananensjalotten of iets dergelijks.

Uiensoep 2Nodig voor 4-5  koppen soep:
Afgeleid uit het boek Thuis bij Jamie, van Jamie Oliver. Een van mijn favorieten!
Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten (let op: waarvan je zelf maar 20 min iets hoeft te doen)

4 el olijfolie
een handje verse salie, alleen de blaadjes (± 6 gram), plus 5 blaadjes voor op de croutons
3 tenen knoflook, door de pers
3 witte uien, gepeld en in halve ringen
3 rode uien, gepeld en in halve ringen
1 pakketje bosui (±5 stuks), in ringen
150 gram prei, gewassen en in halve ringen
1 liter groentebouillon
5 sneden “oud” (spelt)brood, in plakken van 1-2 cm (van goede kwaliteit!)
150 gram chedder of Goudse kaas, geraspt
Zeezout/peper

Doe de olijfolie in een pan met dikke bodem, zet op laag vuur en voeg de salie en geperste teentjes knoflook eraan toe. Snij ondertussen de uien en de prei, en doe deze in de pan. Breng op smaak met zeezout en vers gemalen peper en roer goed door. Leg een deksel schuin op de pan en laat het 1 uur op zacht vuur zweten.  De uien moeten niet verkleuren, echter alleen maar zacht worden. Haal tijdens de 30 minuten de deksel eraf en zet het vuur iets hoger. Hierdoor verdampt het vocht wat de uien hebben losgelaten en beginnen ze te karamelliseren. Roer nu af en toe door de uien, om ervoor te zorgen dat ze niet aanbranden.

Wanneer alles zacht is geworden, is het tijd om de bouillon erbij te doen. Gebruik hiervoor een zelfgemaakte variant, of een 1 liter water met 2 blokjes. Meestal voeg ik nog extra 100 tot 200 ml water eraan toe, aangezien de uien best sterk van smaak zijn. Daarbij vind ik het lekker om wat extra bouillon te hebben ten opzichte van de uien. Breng aan de kook en zodra het begint te bubbelen zet je het vuur lager. Laat het voor 15-20 minuten rustig pruttelen.

Cheddar croutons voor op uiensoep

Zet ondertussen de oven op de hoogste stand (evt grill-stand) en haal de bakplaat alvast uit de oven. Leg het brood op de bakplaat en bestrooi ruim met de geraspte cheddar. Leg er een salieblaadje op de kaas, druk goed “vast” en besprenkel met olijfolie. Zet in de oven, tot de kaas gesmolten en goudbruin is. Dit gaat in mijn oven nog al rap, dus hou het goed in de gaten. Breng de soep eventueel nog extra op smaak, haal de cheddar croutons uit de oven en leg in de soep. Serveer gelijk!

9 reacties

  1. Wat dacht je van hachee, is weliswaar niet vegetarisch, maar kan je misschien wel vega maken op de een of andere manier? Ik bestel uien nu per 5 kilo, omdat we ze zoveel gebruiken! Zoonlief is gek op gebakken uien in veel vet en dan lekker een broodje er in soppen. Je kunt ze ook heeeeel dun snijden en dan met wat peper op brood doen, ook heerlijk. Of als er iemand verkouden is, gesneden uien naast het bed? Of als ze groot zijn vullen? Uientaart met brie. Enneuh, Pinterest is your friend;-) En jam, je kunt er zelfs jam van maken of chutney, yummie! Ik zal er eens een recept van plaatsen op mijn blog!

  2. Dit lijkt me lekker! Ik was niet echt dol op soep, maar begin het steeds meer te waarderen. En ik ben gek op uien, dus misschien een keertje proberen. Ik ken ook niet veel recepten met uien eigenlijk, gebruik ze wel dagelijks, maar niet als hoofdingrediënt.

  3. Hi, afgelopen week maakte ik een heerlijke tomatensaus met rode uien. Dat was echt een genot, uien smoren in rode wijn met knoflook, laurierblad en tijm. Lekker lang laten staan en dan tomaten toevoegen. Eventueel nog wat passata pomodoro toevoegen en nog langer laten sudderen. Ik deed hier uiteindelijk een Griekse pasta doorheen (die kun je vast niet krijgen in NL), maar de saus doet het vast goed bij een goede stevige pastasoort!

  4. We hebben een weekje verlof en ik heb me voorgenomen recepten van Ianna te gaan maken. Vandaag de soep gemaakt. En het was een genot! Met name de combinatie met de prei en bosui gaf een mooie extra toevoeging op de reguliere soep. Ik had niet eerder de uien zo lang laten stoven, maar gaf een heerlijke zoete smaak. Op naar het volgende gerecht 😉

    1. Dankjewel! Wat super om te horen dat de soep bij jou ook goed in de smaak is gevallen. Tof dat je het recept hebt uitgeprobeerd! 😀 Ennn ik ben heel benieuwd wat het volgende recept gaat worden 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *