Broccoli is zoo super gezond, maar op een of andere manier wordt de gezonde voedingswaarden van deze groente vaak onderschat. Je zou het best een superfood zou kunnen noemen, die daarbij een stuk goedkoper is. Broccoli bevat namelijk veel ijzer, foliumzuur, bijna alle B-vitamines, veel vitamine C, K, een hoog gehalte aan Polyfenolen en gezonde vezels. Daarbij is uit onderzoek gebleken dat broccoli tumoren kan voorkomen en zelfs soms verkleinen; een grote uitspraak, waarbij je natuurlijk je vraagtegens kunt zetten. Maar: met het idee in je achterhoofd, is het geen gek idee om vaker broccoli op het menu te zetten.
Nu kun je met broccoli vanalles maken, denk aan: quiche, soep, door een pasta (lekker met blauwe kaas), maak er koekjes van (net zoals deze preikoekjes), maar je kunt het ook wokken, stomen, koken of in de oven schuiven… Mij favoriet is geroosterde broccoli; dat is namelijk geweldig en geeft een hele nieuwe smaak aan de broccoli. Gewoon zo in de koekenpan, of je zou het zelfs met de oven kunnen proberen. Het geeft een hele nieuwe smaaksensatie aan de broccoli, die transformeert van iets zachts naar knapperige roosjes, met een heerlijke nootachtige smaak. Yumm!
Tijd dus om broccoli vaker op het menu te zetten! Dit recept zet je binnen 15 minuten op tafel en is heerlijk bij alle Aziatisch-getinte recepten. Hieronder vindt je een extra menusuggestie, maar eigenlijk kun je deze gemakkelijk broccoli bij zoveel meer serveren.
Nodig voor 2 personen als bijgerecht:
Bereidingstijd: 15 minuten
3 el amandelen
2 el olijfolie
1 broccoli, je gebruikt alleen de roosjes
4 tenen knoflook, in dunne plakken
1 el gember, geraspt
½ – 1 rode peper (hangt af hoe pittig je het gerecht wilt hebben)
1 tl tamaripasta (optioneel, je kunt ook sojasaus gebruiken)
1 rode ui, in ringen
Zeezout/zwarte peper
Rooster de amandelen in een droge koekenpan of wok op middel-laag vuur. Ik gebruik een groot formaat, zodat ik daarna de broccoli in dezelfde pan kan bereiden. Haal ze uit de pan wanneer ze iets kleuren en de nootachtige geur uit de amandelen komt. Snij de amandelen in kleinere stukken en zet aan de kant.
Snij vervolgens de knoflook en de rode peper in dunne plakken, en voeg in een kommetje met 1 el olijfolie. Verwijder de zaadlijsten uit de rode peper wanneer je het gerecht wat milder wilt maken. Voeg daar de geraspte gember bij en een tl tamaripasta bij, wanneer je dit in huis hebt. Roer alles goed door, zodat het gemengd is en met olie bedekt is. Mocht je geen Tamaripasta in huis hebben, dan zou je eventueel de zeste van een biologische limoen kunnen toevoegen.
Was de broccoli en snij de onderkant eraf. Gooi deze niet weg, aangezien je die prima in een groene smoothie kunt verwerken. (No waste! :)) Snij de broccoliroosjes los en eventueel door de helft. De stukjes van de stengel kun je ook in dunne stroken snijden. Verwarm een ruime koekenpan of wok met daarin een eetlepel olijfolie, voeg de rode ui toe en bak de broccoli voor ongeveer 10 minuten. Mocht de broccoli al snel bruin worden, dan kun je een scheutje groentebouillon of water toevoegen, zodat de broccoli meer gaar stoomt. Voeg in de laatste 3 minuten het knoflook-chilipeper mengsel erbij. Breng verder op smaak met goede kwaliteit zeezout en zwarte peper. Laat de knoflook niet verbranden, maar goed mee garen met de broccoli. Zet het vuur uit wanneer de broccoli gaar is. Ik houd ervan als het nog een kleine bite heeft. Besprenkel met de amandelen en serveer!
Menusuggestie: broccoli + extra groenten zoals gewokte spinazie met sojasaus + bruine of zwarte rijst (of noodels) + tofusteaks + zoet-zure komkommersalade.
Lekker Ianna! Ik maak broccoli ook vaak in de wok met paprika, knoflook, mais en cashewnoten. Supersnel en erg lekker!
Leuk idee, dat klinkt inderdaad ook goed! Sowieso vind ik broccoli bakken/wokken/grillen/in de oven echt een geweldige uitvinding, zoveel lekkerder dan gekookt/gestoomd vind ik persoonlijk. 😀
Broccoli is niet voor me weggelegd ben ik bang, al ziet het er op de afbeelding dan wel weer goed uit 😉
dat klinkt heerlijk! nu ik erover na denk, eet ik ook nauwelijks broccoli, terwijl het toch echt heel erg lekker is. ga ik vaker doen 🙂
xo, cheyenne
Hmm.. Ik eet echt veel te weinig broccoli. Dat komt denk ik doordat ik het zo saai vind. Eigenlijk vond, want jouw idee maakt het al een stuk spannender en smakelijker!
Dank voor het compliment! Je moet het echt een keer proberen, het bakken van broccoli, heeft zoveel meer smaak!! 😀
Ziet er lekker uit! Toevallig at ik vandaag nog broccoli, dan gekookt in bouillon en met knoflook. Maar deze variant is ook zeker het proberen waard! 🙂
Ook heel erg lekker met geroosterde en iets gezouten zonnepitjes. Helaas voor de koolmeesjes, zonnepitjes eet ik zelf 😉
Dat klinkt inderdaad goed! Bedankt voor de tip.
Dit recept heb ik net gemaakt en het was heerlijk! Ook zonder de tamaripasta want daar heb ik tevergeefs naar gezocht. Ik vond alleen tamari saus ( een soort zoute sojasaus ) en tamarindepasta. Uiteindelijk heb ik er een klein beetje teriyakisaus door gedaan wat dus ook lekker was.
Ik ben wel heel benieuwd wat jij gebruikt!
Verder kwam ik er tijdens het bereiden achter dat er ook rode ui in gaat, dat staat niet in de ingrediënten lijst. Gelukkig had ik ze wel op voorraad!
Verder wil je laten weten dat ik je blog heel leuk vind en dat ik er vaak door geïnspireerd wordt om lekker en gezond te koken.
Vriendelijke groet, Miny van Zijl
Klinkt heerlijk! Super leuk dat je het recept gemaakt hebt en bedankt voor je leuke berichtje!
Ik heb het een keer bij de toko gekocht, maar je kunt het prima vervangen voor tamari saus of sojasaus, aangezien het daar het meeste op lijkt.
Ik ga het recept nog even doornemen, en de rode ui toevoegen aan de ingrediëntenlijst. 🙂