Doperwten-parmezaan soep

Het is tijd voor mijn eerste no-waste receptje, met vandaag in de hoofdrol: de korst van de Parmezaanse kaas. Ik kwam er laatst achter dat veel mensen (incl. mijn vriendje) deze gewoon weggooien. Zonde! In een soep of saus zijn ze namelijk de perfecte smaakmaker. Afgelopen week maakte ik deze doperwten soep met parmezaan en basilicum. Zoo lekker! Heerlijk als easy voorgerechtje of lekkere lunch. Je kunt in de zomer verse doperwten gebruiken, al is dit een redelijk klusje om 500 gram doperwten te doppen. Gelukkig bestaat er een vriezer en dus kun je daar de doperwten uit vissen voor dit heerlijke soepje.

De korst van de parmezaan zorgt voor een heerlijke en volle smaak. Hoeveel heb je nodig? Nou, gewoon hoeveel je hebt! Laat eventueel, van het vuur af, een paar minuten trekken zodat de smaak nog beter naar voren komt. Als er nog een beetje kaas de korst zit is dit geen probleem, dat maakt de soep alleen maar lekkerder! Een kleine note: gebruik goede kwaliteit parmezaan of pecorino. Dit is een must! De goedkopere versies hebben vaak een plastic-achtig vliesje over de rand, en dat wil je natuurlijk niet in je soep hebben.

doperwten parmezaan soepNodig voor ±4 kopjes:
Bereidingstijd: 15-20 min.

Olijfolie, kokosolie of ghee
1 bosje bosui, fijngesneden (±6-7)
1 teentje knoflook, fijngesneden
450 gram doperwten, uit de diepvries
1 liter water
korst, van goede kwaliteit,Parmezaanse kaas
klein bosje basilicum, gescheurd

Bak de bosui en het teentje knoflook in een soeppan voor 2-3 minuten op middel-laag vuur. Voeg vervolgens de doperwten eraan toe. Roer even goed door, zet eventueel het vuur iets hoger en blus vervolgens het geheel af met water en voeg de korst van parmezaan eraan toe. Breng aan de kook en laat voor ± 4-6 min rustig pruttelen met een deksel op de pan.

Voeg de gescheurde basilicum eraan toe, haal de parmezaan rand eruit en pureer met een staafmixer of blender. Je zou eventueel een klein lepeltje yoghurt of crème fraiche eraan toe kunnen voegen, maar door de parmezaan rand vind ik dit eigenlijk niet nodig.

6 reacties

    1. Je kunt het ook gebruiken in sauzen, of een lekkere minestrone. Je ziet het verschil wel hoor, het glimt en de rand is een beetje nep. Sowieso is de kaas van een echte parmezaan VEEL lekkerder dan de ‘nep’ variant! 😉

  1. Ik ben ook een van die personen die de korst altijd weg gooit. Nooit meer doen dus vanaf nu haha. Super handige tip. Doperwtensoep is zo lekker, alleen voor de kleur al. Ik vind het ook lekker met munt erdoor. Nou, ik heb nog een stuk Parmezaanse kaas liggen, als ‘ie bijna op is ga het door de soep doen!

    1. Thanks! Je kunt de korst ook gebruiken in sauzen, of een lekkere minestrone. Geeft gelijk een mooie volle smaak! Geef me maar een seintje als je de soep hebt gemaakt, ik ben benieuwd hoe je het vindt! 😀

  2. Ik maak doperwtensoep met droge munt. Ik kook hem heel kort. Als de soep klaar is, voeg ik wilde spinazie of slablaadjes eraan toe en pureer met de mixer. Heerlijk met kokosmelk of kokosolie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *