Detox weekoverzicht 1

Jaaaaaaa, de eerste week zit erop. De eerste week van een detox is bij mij nog nooit zo snel voorbij gevlogen. Ook deze keer heb ik mijn dieptepunten gehad (dat hoort erbij), maar verder heb ik ook heerlijk gegeten en voel ik me nu best prima. Het dieptepunt waren voor mij de eerste twee dagen, dat betekende een lichte hoofdpijn, onwijs moe en vooral weinig inspiratie in de keuken. De beste remedie hiervoor is veel water en warme thee drinken, en op tijd naar bed. Die eerste dagen dook ik rond negenen mijn bedje in en kwam hier, na twee nachten goed slapen, vol energie uit. Ondanks dat ik de eerste dagen weinig inspiratie had, maakte ik aan het begin van de week ook een paar gerechten die erg goed lukte. Bijvoorbeeld deze pittige zoete aardappel soep, simpele zwarte bonen (zoals ik die ook in Havana had gegeten), at ik eindelijk weer eens cavolo nero en maakte ik een simpele dip met yoghurt en zongedroogde tomaat. Het minirecept voor deze dip vind je in het weekoverzicht op vrijdag.

De eerste en ‘moeilijkste’ week zit erop, en dat is zooo fijn. Op naar week twee…

De eerste dagen probeer ik zo min mogelijk (of eigenlijk gewoon geen) honing, dadels en andere zoetigheden te eten. Om even goed af te kicken van alle suikers die ik normaal gesproken naar binnen snoep. Fruit eet ik wel, dus misschien heeft het helemaal geen zin, maar het helpt mij heel erg om van mijn zoetigheid craving af te komen. Vanaf week twee mag ik van mezelf weer gedroogd fruit inslaan en een potje honing in de kast zetten. Snoepen dat doe ik nog wel met mate.

Verder had ik deze week zoooooveel zin in frietjes, dat ik vrijdag zelf aan de slag ging met twee varianten. Ik maakte courgette frietjes met een korst van amandelmeel en pecorino (courgette wordt zelf anders niet gauw knapperig) en mijn favoriet: frietjes van zoete aardappel. Sinds ik ze met geen (of echt heeeeel weinig) olie bak, worden ze heerlijk. De truc is om ze niet te dik te snijden en op een hoge temperatuur in de oven te zetten. Let wel: eenmaal iets verbrand zijn ze een stuk minder lekker, dus haal ze op tijd uit de oven. 😉 De volgende keer maak ik ze met een detoxproof basilicum mayonaise. En daar heb ik stiekem nu al zin in.

Voor de rest heb ik een aantal recepten waar ik de komende week aan de slag mee wil, als het qua tijd lukt in ieder geval. Het wordt een drukke week, waarbij ik langere dagen maak en daarom ga ik dit weekend een aantal dingen voorbereiden. Zo ga ik aan de slag met een snelle soep die ik kan invriezen, een vullende salade die ik makkelijk kan meenemen en een aantal gezonde snacks. Mocht ik komende week tijd over hebben, dan wil ik heel graag aan de slag met een detoxproof brood en me wagen aan een zoet recept. Daar volgende week meer over…

Wil je meer weten over de detox, heb je vragen of ben je nieuwsgierig naar recepten van deze eerste week? Neem dan gauw een kijkje op Facebook en stel je vraag. Ik ben heel benieuwd wat jullie van deze eerste week vinden. Fijne zondag allemaal.

Detox week 1

Zondag 3 januari (dag 1)
Ontbijt: Groene sap met komkommer, bleekselderij, spinazie, boerenkool, citroen en peterselie. + een banaan
Lunch: Simpele salade met tomaat, geitenkaas, gebakken champignons. Rijstwafels met avocado.
Snack: Handje walnoten.
Diner: Paddenstoelen soep. Rijstwafels met geitenkaas en tapanade.

Maandag 4 januari (dag 2)
O: Rood sapje, met peer, appel, wortel, grapefruit, rode biet, citroen en gember.
S: Banaan
L: Rode kool salade met amandelen
S: Handje cashewnoten
D: Gestoofde rode kool met bloedsinaasappel, gegrilde paddenstoelen, en boekweit.

Dinsdag 5 januari (dag 3)
O: Groene sap met appel, komkommer, selderij, spinazie, boerenkool, citroen, peterselie, gember
S: Banaan
L: Pittige zoete aardappel soep met koriander
S: Rijstwafels met geitenkaas
D: Mexicaanse tomtatenrijst, simpele zwarte bonen, avocado en toppings.

Woensdag 6 januari (dag 4)
O: Een soort havermout met boekweit en zaden, met peer, hazelnoten en kaneel.
S: De rest van de peer en een banaan
L: De restjes van gisteren. Wat tomatenrijst, zwarte bonen, met extra tomaat, avocado en paprika. Rijstwafel met avocado.
D: Kikkererwten-bloemkool salade, snel gebakken cavolo nero met knoflook, groene salade. 

donderdag 7 januari (dag 5)
O: Geitenyoghurt, muesli (vulde goed)
S: Wortel-appel-gember sap
L: Salade met gerookte makreel, asperges en doperwten
S; Een hapje cake, tja. Die kregen we van het huis en volgens de meiden was het zoooo lekker.
D: Gebakken eitje, salade, boontjes, paar krieltjes. Ik was laat thuis en had geen zin om te koken

Vrijdag 8 januari (dag 6)
O: Muesli, geitenyoghurt. Geen zin in fruit.
S: Rijstwafel met geitenkaas en tuinkers
L: Restje kikkererwten-bloemkool salade en gebakken cavolo nero en een gebakken ei. Een snelle lunch, want ik moet weer verder.
D: Courgette frieten en krokante zoete aardappels frietjes met yoghurt-zongedroogde tomaat dip, groene salade met veel vulling.
Minirecept yoghurt-tomaat dip: doe 100 ml yoghurt, 6 zongedroogde tomaten (ongeveer 1 ruime el), een half teentje knoflook, snuf chilivlokken en zout/peper in de blender. Maal fijn tot een lekkere dip.

Zaterdag 9 januari (dag 7)
O: Samen met vriendlief sapjes delen. Een met als basis boerenkool en spinazie, de andere als basis rode biet.
O #2: Shakshuka bij Coffee & Coconuts in Amsterdam. En een paar hapjes scrambled eggs met avocado van vriendje.
S: Rijstwafel met geitenkaas en kiemen
S: En handje gedroogde abrikozen
D: Met een vriendinnetje die ook aan het detoxen is: gegrilde zalm met citroen-peterselie erop, warme linzen-rijst “salade”, snel gebakken cavolo nero met knoflook en tomaatjes uit de oven.

Drankjes (en dan geen wijn ;)) : gedurende de detox drink ik veel water, spa rood, en kruidenthee. Van verse muntthee met gember, tot een simpele detox thee. Voor mij is het belangrijk dat ik deze eerste week veel water en thee drink, zo worden alle ‘afvalstoffen’ opgeruimd en zit ik beter in mijn vel (lees: minder hoofdpijn).

7 reacties

    1. Dankjewel voor je berichtje en compliment. Niet alles lukt altijd even goed, maar ook in mijn detox periode wil ik lekker eten. Zou je nu zelf een detox willen doen (of heb je dat al wel eens gedaan)? Fijne zondag.

  1. Mooi weekje hoor! je ziet, ook gezond en zonder zuivel, vlees (en ook zonder eieren en vis hoor) kan je heerlijk eten!en leuk dat je mijn tip van de zoete aardappelfrietjes zonder olie kan gebruiken ! met guacamole ook heerlijk.
    vergeet vooral niet dat je genoeg mag eten he! ik probeer in detoxen ook altijd het gedroogd fruit de eerste tijd te laten, om er dan weet dubbel maar met mate van te kunnen genieten. mijn vierdagen sappen zit erop, nu weer gewoon gezond en plantaardig eten (drink nooit koffie of alcohol), en wat meer structuur in mijn patroon! succes met week 2!

    1. Hi Hanne, dankjewel voor je bericht. Je hebt zeker gelijk, mensen denken dat gezond eten niet lekker is, maar het tegendeel is waar. Al kan ik ook erg genieten van de dingen die misschien minder gezond zijn. Het moet ook leuk blijven. 😀 Succes met jouw uitdaging; structuur is altijd een lastige merk ik bij mezelf. Fijne zondag.

  2. Oeeeh zo benieuwd naar het detox brood! Mijn eerste week zit er ook op. Echt leuk en inspirerend om te zien wat jij allemaal eet. Enjoy your day!

  3. Goed bezig! Ik heb wel een detoxdagje gedaan met smoothies en soep, maar tussendoor werd ik ook jarig haha. Vanaf morgen ook weer echt een aantal dagen clean eten en even van die suiker addiction afkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *