Dertig Dagen Detox!

Het is tijd voor een detox! Niet gelijk wegklikken nu ;). Geen zorgen; ik ga niet alleen maar sapjes drinken of me beperken tot 1 maaltijd per dag. Het is een periode om even op jezelf te letten,  ontspannen en vooral gezond eten!

In periodes van stress en vermoeidheid, merk ik dat de ongezondere producten uit de winkel opeens in mijn winkelmandje belanden. Wat natuurlijk niet perse erg is, maar al het “slechte” eten van zorgt voor veel kleine klachten, zoals: hoofdpijn, vermoeidheid, slecht slapen en vooral een onwijze trek in suiker/koek/chips/pasta etc. De afgelopen tijd lijkt het alsof mijn lichaam zegt: ‘Ianna, hou eens op met al die ongezonde dingen eten en doe eens gezond!’ klinkt makkelijk, nietwaar? Al merk ik dat écht gezond eten, knap lastig is met al die verleidingen om je heen. Het ene koekje wordt al gauw een pakje en dat ene handje chips een hele zak. Niet helemaal de bedoeling, dus vandaar deze uitdaging!

Iets meer dan een jaar geleden heb ik voor het eerst de detox van Jacqueline van Lieshout gevolgd. Een klein half jaar geleden deed ik mijn tweede poging, maar halverwege ging ik met vriendje P naar Frankrijk en kon me daar niet inhouden. Ach, dat hoort er ook bij, denk ik dan.. Als je immers in Frankrijk zit, kun je het eigenlijk niet maken om geen Franse kaasjes, gebakjes en wijntjes te drinken en eten. Nu is het tijd voor een nieuwe poging en dus een nieuwe uitdaging:

Dertig Dagen Detox!

Wat houd dertig dagen detox in? Je mag nog steeds eten en drinken (echt!), maar er zijn wat dingen die je voor 30 dagen uitsluit, zoals: gluten, koemelkproducten, vlees, suiker, cafeïne, alcohol, gekke e-nummers en voorverpakte producten. Een groot voordeel is dat je niet vast aan een schema of hoeveelheden en dat is erg fijn. Je mag eten zoveel je wilt, als het maar binnen de richtlijnen valt.

Nu lees je dit en misschien vraag je je dan af: wat mag je nog wel? Geloof me, genoeg. Denk aan deze heerlijke groene bonen salade met pecorino, dit leuke recept uit het tempelkookboek (dat vol staat met ideeen, mocht je aan de detox beginnen), iets Italiaans of juist Aziatisch. Genoeg om uit te kiezen! Met als resultaat: een fris hoofd, mooie huid, glanzend haar, geen suikerdips, wat kilo’tjes minder en hallo concentratievermogen! Na zo’n detox ervaar je pas hoeveel eten eigenlijk met je doet en eigenlijk kan ik niet wachten om te beginnen.

De komende weken dus extra healthy recepten op beginspiration. Wat betekent dit voor jullie?  Mijn ervaringen, natuurlijk. Maar ook lekkere recepten, die naast gezond ook (vaak) snel, makkelijk te bereiden zijn en lekker om te eten (belangrijk!)! Daarnaast zou het natuurlijk (in een ideale wereld ;)) leuk zijn als jullie, door mijn ervaringen, ook een keer zouden gaan detoxen. Al wil ik je natuurlijk nergens tot verplichten. Ik ben in ieder geval benieuwd naar jullie reacties en (eventuele) tips!

Morgen ga ik officieel van start, met morgenavond het verslag van mijn eerste detox dag! Vanavond geniet ik nog even van mijn pizza en glas glazen rode wijn. Tot morgen!

Let op: het is geen dieet! Ik wil er (en ga er) niet van afvallen. Let wel, mocht je een slecht eetpatroon hebben, dan val je meestal wel af omdat je meer pure producten gaat eten. Het is altijd even handig om bij je huisarts om advies te vragen voordat je begint.

20 reacties

 1. Klinkt gezond! En lekker. Maar zal niet meevallen om álles opeens te laten staan ; )
  Enneh.. die pecorino hè? Lijkt me toch ook behoorlijk van zuivel gemaakt.
  Of eet je dat toch omdat het niet van koe(melk) is gemaakt??

  Succes de komende maand!

  1. Nee, dat wordt zeker even afkicken! Maargoed, het is met een goed doel. Pecorino is inderdaad zuivel, maar (als het goed is!) van geitenmelk gemaakt. Waardoor het voor mensen beter te verteren is en dus prima voor in het detoxprogramma.
   Dankje! Ik ben benieuwd, hopelijk een maand met veel lekkere en gezonde recepten!

 2. Leuke uitdaging die ook nog op mijn wensenlijstje staat. Ik ga je volgen en ik ben heel benieuwd naar wat het je gaat opleveren. Veel succes!

  1. Wat leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Mocht je nog leuke tips hebben, lemmeknow! Daar ben ik altijd nieuwsgierig naar!

 3. Ook ik heb deze detox al eens eerder gedaan, met sindsdien af en toe een korte herhaling. Na het zien van alle lekkere recepten op je site had ik besloten vanaf zondag weer ‘all the way’ te gaan (net als voorproefje geluncht met de bruine bonen soep, heerlijk!)…
  Dus ik doe met je mee! 🙂

  1. Wat ontzettend tof om te lezen! Jaa, de bruine bonen soep is ook hier favoriet! 🙂 Ik zal proberen regelmatig een nieuw detox recept te posten. Al schrijf ik er elke dag even bij wat ik heb gegeten (dus daar kun je misschien ook wat inspiratie vandaan halen!) Super leuk dat je ook mee gaat doen!!

  1. Ja, ik heb er vandaag ook een beetje spijt van, haha! Maargoed, we gaan door. Uiteindelijk ben ik blij dat ik het ga doen.. Ja, kaas wordt inderdaad bij mij ook lastig. Gelukkig mag geitenmelk wel, dus komende tijd wordt het geitenkaasjes eten! Jumm! 🙂 Bedankt!

 4. Knap hoor Ianna, dat je steeds vol overgave aan al die uitdagingen begint.
  Zo’n DDD zou ik ook wel eens willen proberen, al mis ik nu al mijn koffie (en dat heerlijke glas wijn). Maar wat zijn nu dertig dagen. Ik heb ooit een jaar lang geen koffie mogen drinken.
  Ik ga eerst eens wat inspiratie bij je opdoen en wie weet ga ik binnenkort ook aan de DDD.
  Succes alvast.

  1. Thanks Manon! Moet je zeker doen, het is maar voor 30 dagen, dus dat is nog te overzien. Ik ben al een week van te voren begonnen met afkicken van suiker in de vorm van koekjes (mijn grootste verslaving) dus hoop dat mij dat een beetje helpt. Helemaal leuk dat je inspiratie hier opdoet, zal veel leuke receptjes posten de komende tijd! 🙂

 5. Kom hier via Lin (en ben volgens mij wel eerder aan het lurken geweest) maar ga je nu nu zeker meer lezen: Niet alleen supertof dat je dit voor jezelf gaat doen maar je schrijft er ook heel leuk over. Good luck! <3

  1. Welkom! 😉 Wat tof, dank je wel voor de complimenten! Veel leesplezier gewenst en ik ben benieuwd wat je van de komende 30 Dagen Detox vindt! 🙂

 6. Hey Ianna,

  Ik heb deze detox 3 keer gedaan en ik wilde je als tip iets meegeven:
  Vorig jaar februari deed ik m ook en ik merkte dat het voor mij eigelijk best moeilijk was
  omdat het zo koud was buiten en van detoxen krijg je het nog kouder. Dus drink vooral verwarmende dingen zoals cayennepeper en kaneel ’s ochtends in je citroensap of maak gemberthee. Ook niet te weinig eten, daar krijg je het erg koud van!

  Veel succes met je detox!

  Groetjes Jasmin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *