Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

De Voedselzandloper

Een aantal dagen geleden begon ik in het boek: De Voedselzandloper, geschreven door arts en onderzoeker Kris Verburgh. Onder de titel van het boek staat: over afvallen en langer jong blijven. Deze zin maakte mij natuurlijk erg nieuwsgierig! De grap is, ik ben normaal niet zo’n lezer maar in dit boek ga ik als een speer. Kris zijn schrijfstijl is leuk en de inhoud van het boek interessant, want hoe kun je ervoor zorgen dat je langer jong blijft en dat op een gezonde manier?

Volgens De Voedselzandloper kunnen heel wat verouderingsziekten worden voorkomen, of vertraagd, door goede voeding. In plaats van de al bestaande voedselpiramide of de schijf van 5 te gebruiken, komt hij met een nieuw model: de voedselzandloper. Een figuur die naast de gezonde voedingswijze ook de ongezonde laat zien. Hierdoor kun je zien welke ongezonde voeding je kunt inruilen voor de gezonde versie. In het boek kwam ik veel tegen die ik in andere boeken en artikelen ook al had gelezen. In de eerste paar hoofdstukken worden voedsel en bepaalde basisprincipes besproken. Er staat bijvoorbeeld in het boek dat sommige vetten gezonder zijn dan gedacht, proteïnen in grote mate ongezond zijn en suiker (koolhydraten) eigenlijk nog ongezonder. Door deze dingen te laten staan, zou je je leeftijdsgrens  kunnen verhogen en daarnaast gezonder leven. Daar draait het uiteindelijk om, ervoor zorgen dat je op een gezonde manier ouder wordt met zo min mogelijk kans op (verouderings)ziektes. De kosten voor de gezondheidszorg zullen in de toekomst blijven stijgen, dus het zou mooi zijn als je met zo iets simpels zoveel kunt veranderen.

In de laatste hoofdstukken wordt het figuur van de voedselzandloper uitgelegd en daarbij een uitgebreide uitleg over welke producten wel of niet gezond zijn en waarom. Dat vind ik het leuke aan het boek, door de uitgebreide uitleg snap je waarom bepaalde dingen niet werken in je lichaam en waarom wel. Tijd om door te lezen in het boek, want ik ben nieuwsgierig naar de rest. Wordt vervolgd

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.