Deze salade moet je echt maken. Het is namelijk zo’n simpele groene salade waar je heel veel eetplezier aan gaat beleven. Dat weet ik zeker. Een salade die je maakt als je het allemaal even niet meer weet, bij een etentje waar nog een bijgerecht mist en/of gewoon zin hebt in iets gezonds. Combineer het met een stukje vis en aardappeltjes uit de oven, of werp een blik op mijn menusuggestie hieronder. Dan heb je gelijk een heel menu bij elkaar, hoef je alleen nog een boodschappenlijstje te maken en vooral niet meer na te denken over wat je vanavond weer eens op tafel gaat zetten. Handig, nietwaar?
Wat deze salade zo lekker maakt, zijn twee dingen. Het goed wassen en drogen van de salade (ik gebruik een old school sla centrifuge van oma) zodat de dressing niet waterig wordt en heel veel lekkere smaakmakers. Dille past goed bij komkommer en de kappertjes, en verder zit er peterselie en basilicum in de salade die voor een extra boost aan smaak zorgen. Zo wordt een ‘saaie’ salade opeens een stuk leuker. In principe kun je alle ‘zachte’ groene kruiden erin doen, dus neem vooral een kijkje in je ijskast en maak die restjes op. Vervang de kruiden dus gerust voor bijvoorbeeld bieslook, munt, citroenmelisse, dragon, kervel, en/of marjolein.
Handig om in je achterhoofd te houden: Deze simpele groene salade is licht en luchtig, en daardoor eten wij deze salade gemakkelijk met z’n tweetjes op. Als extra side kun je het ook prima met z’n viertjes delen, al leert de ervaring dat meer in dit geval toch echt beter is.
Nodig voor 1 grote salade (2-4 personen)
1 krop botersla
1 avocado
± 10 cm komkommer, in blokjes
2 bosuitjes, fijn gesneden
2 el verse dille
2 el verse platte peterselie
2 el verse basilicum
1 el kappertjes
1 tl mosterd
2 el azijn
4 el olijfolie
zout/peper
Was de salade, schud het water er goed uit (eventueel met zo’n ouderwets slamolentje) en snijd in kleinere stukken. Doe in een kom, samen met de avocado blokjes, komkommer en bosui. Snijd de kruiden fijn, en doe deze bij de salade. Doe de kappertjes, mosterd, snuf zout en peper, olijfolie en azijn bij elkaar (bijvoorbeeld in een jampot met deksel) en schud/roer tot een mooie dressing. Giet over de salade, roer door en serveer gelijk.
Menusuggestie: Kip met serranoham en tomaatjes of preikoekjes + citroen aardappeltjes uit de oven + deze groene salade