De perfecte pizza (dag 24)

De perfecte pizza; daar was ik al een tijdje naar opzoek. De perfecte pizzeria in Amsterdam had ik al gevonden, maar het zelf maken lukte nog niet helemaal. Geloof mij, niet alle recepten werken.  Nu, na 3 maanden “testen” en pizza eten, kan ik geen pizza meer zien. Al zal ik iedereen aanraden om het recept zeker een keer uit te proberen, want ze zijn meer dan voortreffelijk. Heerlijk met 3-4 soorten kaas, of simpel met tomatensaus, goede mozzarella, parmaham en truffel (en wat flinters Parmezaanse Kaas!) Genieten.. Maar mocht je, net zoals ik deze maand, op je budget letten dan kun je de pizza gebruiken om te vullen met alle restjes groenten/vis/vlees/kaas om er toch iets heerlijks van te maken.

Ik heb het recept van de Onno Kleyn methode wat aangepast voor 4 pizza’s. Ik hou het op 1 pizza per persoon, maar bij grote eters zou ik misschien wat meer voorschotelen. Een pizzasteen is wenselijk, maar mocht deze ontbreken, zet dan je oven op de hoogste stand !

Nodig voor 4 pizza’s:
165 gram patentbloem
165 gram harde tarwe uit Italiaanse winkel
175 ml water
1 eetl olijfolie
1 tl zout
¼ zakje gedroogde gist
Beleg naar keuze.

Ik maak de tomatensaus meestal van een blikje tomatenblokjes met wat zout, peper en oregano. Even goed laten pruttelen en vervolgens met de staafmixer dunner maken.

We gaan aan de slag. Los het gist op in een beetje warm water. Doe de meel, water, gist, zout en olie in een grote kom. Meng en kneed het goed, echt een minuut of 10. Gebruik meer water als het deeg te droog is en iets meer bloem als het te veel plakt. Laat het vervolgens voor een uur afgedekt rusten, op een warme plek met een vochtige theedoek eroverheen.

Zet de oven op de hoogste stand, laat de bakplaat in het midden van de oven zitten. 250 graden is het minimum, hoe hoger hoe beter dus.

Verdeel het deeg in 4 stukken en rol deze dun uit, en het de grootte heeft van een normaal bord. Let het op een stuk bakpapier, beleg naar smaak. Let wel op dat je niet te veel natte ingrediënten erop legt, dan wordt je pizza snel slap. Leg in de oven, bak tot de randen hier en daar donkerbruin/zwartig worden. Meestal duurt dit z’n 3-6 min. Het is in ieder geval belangrijk om het in de gaten te houden. Laat de bakplaat in de oven liggen, voor de volgende pizza en eet de pizza op wanneer deze net uit de oven komt.

5 reacties

  1. Hoi Ianna, Ha jij hebt ook de Onno Kleyn methode ontdekt? Was ook mijn uitgangspunt, ietwat aangepast maar lukt altijd!En wat smaakt het dan lekker 🙂 Groetjes, Els

    1. Yes! Hier ook wel iets aangepast, maar dat is elke keer net iets anders. Als ik naar de foto kijk, krijg ik spontaan trek haha. Ik ga binnenkort weer eens aan de slag, zo tussen de uitdagingen door.. 🙂 Groetjes, Ianna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *