Het is de afgelopen week nog al hectisch geweest hier in huize Beginspiration. Voor het eerst in lange tijd had ik even geen inspiratie. Genoeg recepten die door mijn hoofd spookten, maar weinig zin (en vooral tijd) om te bloggen. Tja, blijkbaar kan dit dus ook gebeuren. Komend weekend wordt dus een weekendje rust! Heerijk met vriendje op pad en ergens een hapje eten, met een vriendinnetjes bijpraten, fijn bloggen en (oké, en omdat het moet) een beetje studeren. Tijd voor comfort time & food!
En bij comfort food, hoort bij mij toch echt de (zoete) aardappel. Denk aan puree of een gepofte aardappel met crème fraiche en verse kruiden. Yumm! Wanneer ik in een gezonde bui ben, probeer ik te kiezen voor de zoete variant. Eigenlijk is dit helemaal geen aardappel, maar een bataat en dus officieel een groente. Yay! Daarbij zitten ze bomvol vitamine A (goed voor je huid) & C, magnesium, kalium, veel vezels en nog meer antioxidanten. Verder bevatten ze een stuk minder koolhydraten, waardoor ze een hoge suikerspiegel piek voorkomen. En dat terwijl ze alle comforting eigenschappen hebben van hun witte vriendje.. Toppertje dus!
Ik eet ze graag gewoon zo uit de oven met wat peper, zout en dan gebakken in kokosolie. Dat geeft naar mijn mening de beste geroosterde zoete aardappel. De smaken blijven simpel, zodat je het kunt combineren met een leuke dip, in een salade (binnenkort een heel lekker recept online!) of gewoon zo als frietje. Je kunt er overigens ook een heerlijke puree van maken, door ze te poffen in de oven en dan met feta, citroensap en verse kruiden op smaak brengen. Maar eerst is het tijd voor mijn favoriet: de perfect geroosterde zoete aardappelpartjes!
Nodig voor 2 persoon:
250 gram zoete aardappel, geschild en in blokjes
Zeezout/vers gemalen peper, naar smaak
Extra smaakmakers:
½ tl komijnpoeder, ½ tl chilipoeder & snuf cayenne peper. Zin in iets anders? Combineer dan een keertje: 1 el maple siroop, ½ el zeste van sinaasappel & ½ tl kaneel. Of, simpel maar lekker: 1 el verse rozemarijn of tijm (of 2 tl gedroogd).
Verwarm de oven voor op 210 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verdeel de zoete aardappel over de bakplaat, bestrooi met zout en peper. Rooster voor ongeveer 30-40, dit hangt af van hoe groot je ze hebt gesneden, in de oven. Of tot ze zacht van binnen zijn en lichtbruin gebakken.
Ahhh, heel herkenbare. Soms heb je van die dagen dat je even blogmoe bent he. Dit ziet er dan wel weer super uit, lijkt me heerlijk met die maple syrup. Geniet van je weekend met lekker veel comfort food 🙂
Jaa, is super lekker, toevallig paar weken geleden bij vriendinnetje gemaakt (Ik beland zelfs daar achter het fornuis 😉 )!
Fijn weekend!
hmm, klinkt goed! Ben gek op zoete aardappel x
Klinkt erg lekker!
Altijd goed, de zoete aardappel :).
Dit is echt zalig… mijn favoriet op het moment!!!!! iedere week op het menu 🙂 en soms wel 2x.. yu m yum!!
ohhh heerlijk 🙂 ik heb al zolang geen zoete aardappel meer gegeten, snel nog eens maken!
xo, cheyenne
Je zegt dat cocosolie veel doet aan de wijze hoe de zoete aardappel geroosterd wordt? Voordien gebruikte ik altijd olijfolie maar ga dit eens met cocosolie testen en kijken wat verschil het heeft, bedankt voor de tip!
Hi Kurt, dank je wel voor je berichtje. Kokosolie kun je tot hoge temperaturen verwarmen (beter dan olijfolie) zonder dat het ranzig wordt of verbrandt, vandaar dat ik het graag gebruik als ik bijvoorbeeld groenten rooster in de oven. Succes!