De keuken van Pilion, Griekenland

keuken van Pilion

Misschien zagen jullie het al op Instagram voorbij komen, maar een paar weken geleden ging ik op een culinaire ontdekkingstocht in Griekenland. Het was de allereerste keer in Griekenland. Het land is meer dan alleen Griekse salade, moussaka en Ouzo, en daar kwam ik al gauw genoeg achter. Samen met Kelly van GoodFoodLove mocht ik de lokale keuken van Pilion en de stad Volos ontdekken. Vers, vol smaak en net iets anders dan ik gewend was van de Griekse keuken. Wat ik het allerlekkerste vond uit de keuken van Pilion? Hieronder een paar van mijn favorieten:

keuken van pilion

Tsipouro
Tsipouro is een drank (destillaat) van de muskaat druif. Het lijkt een beetje op Ouzo met die duidelijke anijs smaak (al bestaat er ook Tsipouro zonder anijs). Naast het drankje omschrijft het begrip ‘Tsipouro’ ook moment. Je gaat naar een Tsipouradiko’s (kleine cafeetjes waar alles draait om Tsipouro) voor de Tsipouro, maar vooral de gezelligheid en het samen zijn. Volg je het nog? Het is de traditie dat je bij elk glaasje Tsipouro ook een een aantal hapjes krijgt. Het resultaat is vaak een tafel vol verschillende hapjes, en eigenlijk een beetje vergelijkbaar met Spaanse tapas. Een paar klassieke Tsipouro hapjes zijn bijvoorbeeld de gerookte feta spread, makreel (van ceviche tot gerookt), gepoft aardappeltjes met boter, gegrilde inktvis, gezouten ansjovis en ga zo maar door. In Volos en omstreken vind je verschillende Tsipouradiko’s, maar onze favoriet is duidelijk Me Zen. Echt een begrip in Volos. Op de blog GoodFoodLove lees je meer over Tsipouro.

Spetsofai
Spetsofai is een echt gerecht uit de regio van Pilion. We hebben het meerdere malen gegeten, maar elke keer was het gerecht net iets anders bereid. Het is een pittige stoofschotel op basis van tomaat, paprika en stukjes worst. De traditionele spetsofai wordt gemaakt van geiten- of lamsvlees, met paprika en ui. Mega lekker om een stukje brood in te dopen.

Andere kost
Soms aten we dingen die ik niet helemaal kon plaatsen, en waar de uitleg van bijvoorbeeldonze gids Nikolaos Melis gelukkig wat meer duidelijkheid gaf. Zo aten wij Marathos (zeevenkel), het groeit op de rosten aan de kustlijn en het wordt ingemaakt met azijn. Men eet het zo, of door een salade. Tsitsiravla zijn de uiteinden van pistache bomen, deze worden bewaard met zout en knoflook. Je ziet dit terug bij een glas Tsipouro. Glyko Karpouzi is de ingemaakte schil van de watermeloen. De citroen en suiker tovert de harde groene schil om tot glazige gele (en super zoete). De ingemaakte watermeloen is een onderdeel van het dessert.

keuken van pilion

Halva
Halva ken je vast. Wat ik niet wist, is dat er twee varianten zijn. De ene halva is op basis van griesmeel en heeft een plakkerige structuur. De andere halva lijkt een beetje op een zachte en brokkelige nougat en is erg zoet van smaak. Die laatste is duidelijk mijn favoriet en at ik voor het eerst toen we in het prachtige Leda Hotel logeerde (waar we sowieso erg goed hebben gegeten). Je hebt verschillende smaken zoals cacao of rozenwater, maar ook op basis van verschillende noten en zaden. Zelf halva maken is blijkbaar helemaal niet zo moeilijk. Een fijn recept vind je op Culy.

Boomgaarden
De regio Pilion staat vol boomgaarden met appels, peren, vijgen maar ook kastanjes en walnoten. Er is zelfs een dorp Zagora dat bekend staat als de appelleverancier van Griekenland en ver daarbuiten. Wanneer je daar rijd, zie je letterlijk op elke bergwand een appelboom staan. Terwijl wij aan het paardrijden waren in reden we langs kersen-, vijgen- en perzikbomen. Later in het jaar schijnt de regio een groot leverancier aan walnoten en vooral kastanjes te zijn.

Honing
Grieken houden van honing. Ik kan het niet anders omschrijven. Ze serveren ongeveer overal honig bij. Onderweg zag ik regelmatig kleine bijenkasten voorbijschieten in de auto, en met zoveel prachtige bloemen en planten geeft dit natuurlijk prachtige honing. De regio van Pilion staat daarom ook bekend om hun eigen soorten honing, bijvoorbeeld gemaakt van de bloesems van de kastanjes.

Wijn
Wist je trouwens dat Griekenland een van de oudste wijnlanden van Europa is? Griekse druiven en wijnen zijn er in overvloed, en ook de wijngebieden zijn erg verschillend. Het is een groot land, met verschillende bodemsoorten, klimaten en tradities, waardoor elke regio hun eigen wijn heeft. Je vind de klassieke druifsoorten, maar ook heel veel onbekenden. Zo vind je in Argalasti een biologische Winery Milea die een heerlijke en betaalbare rode (Merlot) en witte wijn (Chardonnay) maakt, met bekende druifsoorten dus, maar in de regio vind je ook onbekendere druifsoorten zoals Drama (rood) en Santorini (wit).

keuken van pilion

Het was mijn allereerste keer Griekenland en ik heb ervan genoten van de keuken van Pilion, maar zeker ook van de Griekse salades, gegrilde octopus, Moussaka en lekkere wijnen. Ik vind het altijd grappig hoe je in een paar uurtjes vliegen in zo’n tropische wereld kunt zijn, met echt helderblauw water en minimaal 30 graden. Wat een fijn land. Crossen door de bergen, paardrijden over het strand en vooral heel veel lekker eten. Zeker een bestemming voor op je to-travel-lijstje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *