Daytox

De tijden van “stress” zijn weer begonnen. Na alweer 3 weken studie komt het boek van Kyra de Vreeze als geroepen. Heerlijke gezonde gerechtjes met yoga oefeningen, om zo een stapje gezonder door het leven te gaan. Klinkt goed!

In theorie mag je nog steeds alles, maar je kiest ervoor om bepaalde dingen niet te eten. Het is immers tijdelijk: één week pretox, één week detox en één week retox. In deze weken gaat het om bewust eten! De eerste week pretox zorgt voor een afbouw in producten die je niet meer gaat eten. Dan volg je 7 dagen detox, waarin je als het ware je hele lichaam schoonmaakt en je meer aandacht besteedt aan bijvoorbeeld de organen.  Deze dagen worden ondersteunt met een thee, supplement en sapje van de dag. Maar ook een song, boek en film voor totale ontspanning! Klinkt leuk.. Ten slotte volgt je een weekje retox, wat betekend 7 dagen rustig opbouwen met de producten die je eerst van je lijstje had geschrapt.

Voor de detoxweek heeft de schrijfster een fijne planning geschreven. Niet nadenken, gewoon het lijstje (plus recepten) volgen. Dan begin ik mij af te vragen, zo bladerend door de recepten zie ik steeds andere producten. Daarnaast valt het mij op dat de benodigdheden voor een klein lunchgerechtje bestaat uit 26 ingrediënten. Heftig! Wat doe ik dan met andere 400 gram spinazie? Naast alle restjes wordt het een vrij dure week; je hebt immers supplementen nodig, allemaal soorten thee en dus die hele lijst aan boodschappen. Met daarbij een best lastig schema zo naast baan, kids en/of studie. Want hoe doe je dat met de lunch? Sapje om 15u? En de leverpakking? Dit zijn nu dingen die mij weerhouden om er gelijk mee te beginnen. Ik ben nieuwsgierig hoe de schrijfster dit in gedachten had toen ze het boek schreef..

Zoals ik al zei, het lezen van Daytox zorgde al voor pure ontspanning en een gezond gevoel tijdens het lezen. Het boek leest lekker weg, staat vol leuke recepten en veel interessante informatie over het lichaam. Misschien moet ik, wanneer ik een week geen studie heb, vriendje op vakantie sturen en beginnen met een retrait in eigen huis. Pure ontspanning, opstaan met yoga, heerlijk kokerellen en relaxen tot ik er bij neer val. Misschien een goed afstudeer cadeau voor mezelf? Voor nu moet ik het doen met de ontspanning bij het lezen en wie weet in de toekomst een keer een detoxje.

——————————————————————————————————————-

Een kleine reactie van de schrijfster:
Detoxen is niet iets wat je zomaar even doet. Wat het anders maakt dan gewoon gezond eten is dat je even een moment voor jezelf neemt en terugschakelt naar een lagere versnelling. Het is belangrijk om een rustiger schema aan te gaan nemen. Daardoor is er ruimte om dingen te doen die je goed doen en die de broodnodige rust en ontspanning geven; yoga, leverpakking, gezond eten. Quality me time. 

Er zijn veel mensen die toch besluiten te blijven werken. Zij kunnen het diner en lunchgerecht omdraaien. Zo wordt de lunch makkelijk mee te nemen naar kantoor en heb je een uitgebreidere maaltijd in de avond wanneer je thuis bent.  Blijf je werken tijdens je daytox? Doe alles dan in een wat rustiger tempo en maak geen afspraken in de avonden en het weekend. Zo maak je tijd, ruimte  om helemaal tot rust te komen en vol inspiratie en zin je dagelijks leven weer in te stappen.

Happy greets, Kyra        

 

6 reacties

    1. Dank voor je reactie. Dat is natuurlijk helemaal prima, je moet immers doen waar jij je goed bij voelt. Al vraag ik me af of je dit als dieet moet zien, meer een manier van ontspanning en tijd voor jezelf nemen (denk ik). Al is detoxen in Italie waarschijnlijk verboden.. 😉

  1. ik heb zo mijn twijfel bij detox. Er is geen enkel bewijs dat dit werkt. Beter is m.i. dat wat een mens eet de juiste voeding is wat een lichaam eigenlijk nodig heeft. Om zo met vezelrijk eten de darmen te reinigen.

    1. Dat hangt natuurlijk een beetje af van wat je onder detoxen verstaat. Alleen maar sapjes drinken, nee, dat lijkt mij ook niet echt verstandig. Detoxen is naar mijn mening gewoon een maand heel gezond eten; veel groenten, fruit, zilvervliesrijst, noten, geen suiker, geen melkproducten etc. Daar lijkt mij niks mis mee.

  2. Ik heb het boek en de supplementen gekocht. (alleen aan de supplementen was ik al 100 euro kwijt). En dan de boodschappen per dag nog, waar je idd ook een heleboel van over houd als je het echt een week lang volgens haar recepten zou doen. Ik vind het een beetje veel verspilling. Het inspireert enorm, maar ik merk toch dat ik er mijn eigen draai aan geef. Laten we het erop houden dat het boek een goede beginspiration is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *