Dag 22: Zaterdag + recept falafel!

Jongens (en meisjes), ik ben aan het aftellen! Nog 8 dagen en dan is mijn Dertig Dagen Detox uitdaging voorbij! Van de ene kant een heerlijk idee! Aan de andere kant weet ik dat ik bepaalde detox-dingen gewoon in mijn dagelijks leven blijf eten.  Zoals ontbijten met geitenyoghurt van de biowinkel. In het begin moet je even wennen, maar daarna is het misschien nog wel lekkerder dan gewone yoghurt en een stuk beter voor je. Ook de sapjes, zoals deze, wil ik blijven drinken; ze zijn immers een goed begin van de dag en geven veel energie zo op de vroege morgen. De verslavende detoxthee, natuurlijk! En sommige recepten die ik tijdens mijn detox periode heb gemaakt, zoals deze.

Donderdag besloot ik dat het tijd was voor falafel; een zelf gemaakte versie natuurlijk! Eigenlijk is het best simpel om te maken, maar toch kopen veel mensen het gauw kant en klaar in de winkel. Daarbij moet ik gelijk bekennen, dat deed ik ook! Tot ik een keer goed keek naar het lijstje met ingrediënten, dat was toch niet helemaal waar ik op hoopte. Tijd om het zelf te gaan maken!

Dit recept is erg makkelijk, vooral wanneer je in het bezit bent van een keukenmachine (Er wordt binnenkort uitgetest of het ook goed werkt met een staafmixer). Heerlijk met pitabroodjes of platbrood (wanneer je niet aan het detoxen bent), wat plakjes komkommer en schijfjes tomaat, een fijn tahinsausje, Tzatziki of deze heerlijke zoete tuinbonenhumus. Serveer er zoete aardappeltjes uit de oven en een frisse salade bij, en ik ben gelukkig.

falafelWat heb je nodig (ongeveer 12 stuks):
1 blik kikkererwten (±240 gram), afgespoeld en goed uitgelekt.
Het sap van 1 limoen
1 rode ui
1 teentje knoflook
1 bosje koriander (± 18 gram)
1 bosje peterselie(± 18 gram)
2-3 cm chilipeper
ongeveer 2 tl komijnpoeder
3-4 eetlepels (kikkererwten) meel
¾ tl wijnsteenzuur bakpoeder
arachideolie, kokosolie of milde olijfolie.

Snij de ui, knoflook, rode peper in wat grove stukken. Doe alle bovenstaande ingredienten in de keukenmachine, pulseer of laat het even kort draaien. Het moet geen gladde pasta worden, er mag best een beetje structuur in zitten. Als het heel nat aanvoelt, doe er dan een extra eetlepel (kikkererwten) meel bij.

Vorm met je handen stevige bolletjes van het mengsel, druk deze plat tot ze ongeveer 4-5 cm breed zijn. Je kunt ze gelijk gaan bakken. Doe een scheutje olie in een koekenpan en leg de falafel er voorzichtig in. Bak de falafel, op middelhoog vuur, tot ze beiden kanten mooi bruin zijn geworden (4-5 min aan elke kant) Je kunt ze eventueel in de pan nog iets aandrukken, zodat ze mooi aanbakken. Gelijk serveren!

Volgen jullie Beginspiration al op Facebook en/of Twitter? Doen! 🙂

10 reacties

  1. Leuk! Het is echt heel makkelijk om te maken en ik vond ze echt heerlijk!
   Als je ze hebt gemaakt, wil je me dan laten weten wat je ervan vond? Ik ben beniuewd!

 1. Leuke blog weer! En dank voor het recept, ziet er heerlijk uit, binnenkort zelf maken!
  En wat is jouw detox thee? Ben ik erg benieuwd naar. X

 2. Ziet er weer goed uit!!
  De sapjes die ik elke dag om 15.00 neem zijn heerlijk!
  oranje favoriet, dan biet en die groene is gewoon een moetje haha.
  Voel me wel super erna en zeker geen 3 uur dip 🙂

  1. Wat ontzettend leuk om te horen! Ik ben blij dat je er zo enthousiast over ebnt. Aan de groene moet je wennen. Nu, na 22 dagen, is de groene mijn favoriet (terwijl ik deze in het begin het minst vond)

 3. Hi!

  Ik heb voor bij het gourmetten je falafel recept geprobeerd. Omdat ik geen keukenmachine heb hebben we het gemengd met de staafmixer, helaas geen succes. Ik weet niet of je het al getest had, maar het werkt niet, helaas!

  Heb je misschien nog andere tips zonder keukenmachine?

  1. Oh, wat jammer! Ik heb het alleen met de keukenmachine gemaakt, maar een vriendinnetje toevallig met de staafmixer. Wat was precies het probleem? Waar liep je tegenaan? Dan kan ik je wat tips geven.

 4. Hallo, zou ik dit recept ook kunnen gebruiken om kleine balletjes mee te maken. En die dan te koud te serveren als aperitiefhapje? Misschien met een dipsausje erbij? Ik heb falafel nog nooit gegeten, dus geen idee of het ook koud kan.

  1. Hi Martine, bedankt voor je berichtje. Warm is het lekkerste (je kunt ze eventueel kort opwarmen in de oven), en dan inderdaad serveren met een lekkere tip. Benieuwd wat je van het recept vindt. 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *